Klaus Iohannis, laude pentru SRI cu ocazia aniversării a 32 de ani de la înființare

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 26 martie 2022, un mesaj cu prilejul Zilei Serviciului Român de Informații

Redăm mai jos masajul integral:

„Ziua Serviciului Român de Informații” ne oferă prilejul de a sublinia rolul esențial al acestei instituții în protejarea valorilor democratice și promovarea intereselor naționale ale României și ale aliaților săi, în realizarea securității naționale, în asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și apărarea statului de drept.

Reputația de care vă bucurați astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor și beneficiarilor este rezultatul unui management eficient și al profesionalismului celor care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații.

Pandemia de COVID-19 a schimbat pentru multe instituții din țara noastră ordinea priorităților și a direcțiilor de acțiune, impunând, totodată, un ritm de reacție mai alert. În acest context dificil, Serviciul Român de Informații și-a îndeplinit rolul constituțional și legal la înalte niveluri de performanță.

Mai mult, dumneavoastră, cei care lucrați în cadrul SRI, ați obținut rezultate remarcabile și ați reușit să gestionați situații noi și foarte complexe generate de pandemie. Contribuțiile aduse s-au dovedit foarte importante pentru obiectivul statului român de a proteja și salva cât mai multe vieți, limitând, pe cât posibil, răspândirea acestei boli necruțătoare.

Unele riscuri, aparent difuze, se pot dovedi că au un impact major la nivelul societății românești. Este meritul dumneavoastră că, în urma unor evaluări competente, le semnalați rapid factorilor de decizie și apreciez eforturile depuse pentru a spori viteza de reacție și pentru a asimila tehnologii de ultimă generație.

Menținerea standardelor de performanță și capacitatea de a inova continuu trebuie să fie corelate cu nivelul de protecție pe care îl oferim cetățenilor, modernizarea fiind o parte imperativă a responsabilității dezvoltării instituției dumneavoastră.

Deciziile strategice adoptate de statul român se fundamentează în bună măsură și pe informările în format instituțional cu privire la temele de securitate națională. Dimensiunea anticipativă a evaluărilor, dar și abordarea sintetică a analizelor specifice sunt foarte importante în procesul de decizie

Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei ne obligă să ne concentrăm eforturile asupra noii crize din vecinătatea noastră și, în mod evident, asupra diminuării riscurilor la adresa securității naționale generate de aceasta.

Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a contribui, potrivit competențelor legale, la eforturile de asigurare a securității cibernetice a României, precum și la apărarea intereselor economice, urmărind cu prioritate, în actualul context, posibilele riscuri la adresa securității energetice și a celei alimentare.

La acestea se adaugă fenomenul migrației ilegale, terorismul internațional, dar și fenomenele generate de amenințările de mediu.

Rolul Serviciului Român de Informații este unul esențial în ansamblul sistemului național de securitate. Va trebui să acționați preventiv și eficient, ca și până acum, într-un mediu de securitate din ce în ce mai impredictibil pentru a vă îndeplini cu succes misiunile.

Vă felicit pentru întreaga activitate și vă urez mult succes în continuare!

Sursa: presidency.ro

Urmăriți Politic Media și pe Google News