Mark Rutte urmează să devină noul secretar general al NATO

Mark Rutte
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Mark Rutte urmează să devină următorul secretar general NATO. Președintele României, Klaus Iohannis, s-a retras din cursa pentru conducerea alianței

Aminitm că, în urma ședinței CSAT de astăzi, Adninistrația Prezidențială a transmis că președintele Iohannis a informat săptămâna trecută NATO despre decizia sa de retragere și că România va sprijini acum candidatura lui Rutte.

Toți ceilalți membri NATO îl susținuseră deja pe Rutte, cunoscut pentru sprijinul său ferm pentru Ucraina și criticile deschise la adresa președintelui rus Vladimir Putin, pentru a-l înlocui pe Jens Stoltenberg, care se retrage în acest an după 10 ani în funcție.

În această săptămână, Ungaria și-a retras veto-ul asupra candidaturii lui Rutte, după ce premierul olandez de lungă durată a oferit garanții scrise că nu va forța Budapesta să participe la noile planuri ale alianței militare de a sprijini Ucraina în cazul în care va fi numit.

NATO ia toate deciziile sale prin consens, oferind fiecărei dintre cele 32 de țări membre un drept de veto efectiv, inclusiv în ceea ce privește participarea lor la orice efort sau operațiune comună.

Turcia fusese, de asemenea, opusă candidaturii lui Rutte, dar a retras obiecțiile în aprilie.

Războiul din Ucraina la ușa NATO și națiunile europene preocupate de posibilitatea revenirii lui Donald Trump, critic al NATO, la Casa Albă după alegerile prezidențiale din noiembrie din Statele Unite, au determinat membrii alianței să concluzioneze că Rutte, cu o vastă experiență, este cea mai potrivită persoană pentru funcția respectivă.

Cu sprijinul tuturor celor 32 de membri NATO pentru Mark Rutte, diplomații au declarat că se așteaptă ca Consiliul Nord-Atlantic al alianței să îl numească oficial în funcția respectivă în zilele următoare.

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News