În Gaza, mii de palestinieni au spart depozitele ONU cu alimente

palestinieni cu alimente din depozitele ONU
palestinieni cu alimente din depozitele ONU
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

În Gaza, mii de palestinieni au pătruns în depozitele de ajutoare ale ONU. Au fost luate alimente și „articole de supraviețuire de bază”, a declarat duminică o agenție ONU citată de Associated Press. Așadar, situația din Gaza se agravează.

Acesta este un semn îngrijorător că ordinea civilă începe să se prăbușească după trei săptămâni de război și  asediu asupra Gazei. Declarația aparține lui Thomas White, directorul pentru afaceri UNRWA în Fâșia Gaza.

Oamenii sunt speriați, frustrați și disperați. Tensiunile și teama sunt agravate și de lipsa comunicațiilor. Livrările de pe piață se epuizează. Aceasta în timp ce ajutorul umanitar care vine în Fâșia Gaza cu camioanele din Egipt este insuficient.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni, cunoscută sub numele de UNRWA, oferă servicii de bază sute de mii de oameni din Gaza. Școlile sale de pe întreg teritoriu au fost transformate în adăposturi pline, care găzduiesc palestinieni strămutați de conflict. Israelul a permis să intre doar un mic firicel de ajutor din Egipt, dintre care o parte a fost depozitată într-unul dintre depozitele în care a fost spart, a spus UNRWA.

Apel pentru protecția civililor din Gaza

Comitetul Internațional al Crucii Roșii se declară șocat de situația din Gaza. A lansat un apel urgent pentru ca civilii să fie protejați. Sunt șocată de nivelul intolerabil al suferinței umane. Îndemn părțile implicate în conflict să detensioneze situația acum, a spus Mirjana Spoljaric într-o declarație, îndemnând părțile să respecte dreptul internațional umanitar.

Pierderea tragică a atâtor vieți civili este deplorabilă. Este inacceptabil ca civilii să nu aibă un loc sigur în care să meargă în Gaza pe fondul bombardamentelor masive și, cu un asediu militar. Nu există nici un răspuns umanitar adecvat în prezent posibil. Acesta este un eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să o tolereze.

Sâmbătă, Ministerul de Externe al Egiptului a declarat că „obstacolele israeliene” împiedică livrarea promptă a ajutorului prin punctul de trecere Rafah.

De la începutul războiului, la 87 de camioane le-a fost permis să intre în Gaza. Din enclavă se poate ajunge în Egipt doar prin punctul de trecere Rafah.

Surse: Associated Press, AlJazeera; Foto: AFP

 

 

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News