Astăzi, 10 septembrie 2024, Mircea Geoană și-a încheiat oficial mandatul de Secretar General adjunct al NATO, o poziție importantă pe care a ocupat-o din 2019. Cu toate acestea, în loc să fie o zi în care se retrage din prim-planul scenei politice internaționale, Geoană pregătește un alt pas important în cariera sa: candidatura la președinția României.
Geoană încearcă acum să se prezinte drept un apărător al democrației și un arhitect al integrării euroatlantice. Totuși, există speculații și surse neconfirmate oficial care sugerează că între 1986 și 1989, Geoană ar fi lucrat la Ministerul Afacerilor Externe al României, în timpul regimului comunist. Deși nu sunt dovezi clare care să ateste acest lucru, este posibil ca Geoană să fi fost implicat în diplomația regimului, în scopul pregătirii sale. Toți diplomații din acea perioadă erau membri ai Partidului Comunist Român (PCR).
De asemenea, deși nu există dovezi publice despre carnetul său de partid, funcțiile din MAE erau adesea accesibile doar membrilor PCR, conform cerințelor stricte ale sistemului comunist. În plus, tatăl său, Ioan Geoană, general în Armata Română și șef al Comandamentului Apărării Civile, ocupa o poziție privilegiată în cadrul regimului, ceea ce sugera o conexiune puternică cu structurile de putere ale statului comunist.
Recent, Mircea Geoană a declarat că „și-a dedicat întreaga carieră ieșirii României din comunism” – o afirmație care, fără îndoială, ridică multe semne de întrebare.
Iată ce spunea recent Mircea Geoană:
Afirmația că și-a dedicat întreaga carieră ieșirii României din comunism este cu atât mai ipocrită în lumina faptului că, în realitate, Mircea Geoană, la fel ca și familia sa, avea un trai îndestulat în perioada comunistă. Provenind dintr-o familie de elită, cu un tată general în armată, Geoană nu a fost afectat de lipsurile extreme cu care se confrunta majoritatea populației în acea perioadă. În timp ce mulți români îndurau frigul, foamea și restricțiile regimului, el se bucura de avantajele sistemului, fapt care face declarațiile sale actuale despre lupta împotriva comunismului cu atât mai necredibile.
După 1989, Geoană și-a continuat cariera diplomatică, fiind numit ambasador al României în Statele Unite între 1996 și 2000. Apoi, a intrat în politică activă, ocupând funcții de prim-plan în Partidul Social Democrat (PSD), devenind ministru de externe și chiar candidând la președinție în 2009. Această ascensiune rapidă în anii postcomuniști l-a transformat într-o figură emblematică a elitei politice post-decembriste, iar cariera sa a fost marcată de implicarea în marile dosare de integrare euro-atlantică a României.
Cariera post-1989 a lui Geoană este fără îndoială importantă
Însă trecutul său dinainte de Revoluție nu poate fi șters cu câteva fraze măgulitoare. Mai mult, faptul că a ocupat o funcție de prim rang în NATO, o organizație simbolică pentru democrație și securitate internațională, nu poate compensa contradicția evidentă dintre ceea ce a fost și ceea ce pretinde acum a fi. NU putem să nu remarcăm disonanța între trecutul său comunist și prezentul său „anti-comunist”
Astăzi, când Mircea Geoană își încheie cariera în NATO și se pregătește să se lanseze din nou în cursa electorală, ar trebui să ne întrebăm: când vom scăpa cu adevărat de comuniști? Dar de copiii lor? Nu doar de cei care au făcut parte din vechiul regim, ci și de cei care încearcă acum să își rescrie istoria, prefăcându-se că au fost, dintotdeauna, luptători pentru libertate și democrație.
Update: Mircea Geoană și-a anunțat oficial candidatura pentru președinția României
Candidez la președinție pentru că știu că avem nevoie de o schimbare adevărată! Puteam să vă promit o țară perfectă. Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar știm cu toții că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecți. Eu nu sunt perfect. Dar știți ce putem face? Putem să muncim. Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună. România nu are nevoie de perfecțiune; are nevoie de lideri care să asculte, să înțeleagă și să acționeze cu profesionalism”, a transmis Mircea Geoană printr-un mesaj postat pe Facebook.
Foto: Inquam Photos
Flux știri internaționale