Mugur Isărescu, la conducerea BNR din 1990, obține un nou mandat

Mugur Isărescu BNR
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Parlamentul l-a confirmat pentru un nou mandat de Guvernator al Băncii Naționale a României pe Mugur Isărescu, ocupant al acestei funcții din 1990. Votul a avut loc în prezența a 341 de parlamentari, dintre care 286 au susținut candidatura sa, în timp ce 55 au exprimat opoziția. Isărescu, o figură cunoscută în peisajul financiar românesc, a fost ales alături de ceilalți membri ai Consiliului de Administrație al BNR:




  • Aura Gabriela Socol
  • Roberta Alma Anastase, fost președinte al Camerei Deputaților din partea PDL și fost europarlamentar
  • Alexandru Nazare
  • Balint Csaba
  • Cristian Popa

Isărescu a fost implicat în diverse controverse și dezbateri pe parcursul mandatului său lung, inclusiv în privința politicii monetare și a gestionării inflației. Este cunoscut pentru implicarea sa în reformele economice post-comuniste și pentru rolul său în stabilizarea financiară a României în anii de tranziție

Leonardo Badea a fost numit noul vicepreședinte al Consiliului de Administrație și prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României iar Florin Georgescu a fost desemnat viceguvernator și membru al Consiliului de Administrație

Mugur Isărescu, colaborator al fostei Securități

Deși Isărescu a avut o carieră remarcabilă în domeniul economic și financiar, aceasta a fost umbrită de informațiile apărute în arhivele Securității, care sugerează că el ar fi fost un colaborator.  Mugur Isărescu a avut numele de cod „Manole” în cadrul Securității.

Isărescu a reușit să evite publicarea dosarului său de colaborare cu Securitatea printr-un artificiu de procedură. În 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că dosarul său nu poate fi desecretizat deoarece nu respecta normele legale de procedură aplicabile în acea perioadă. Această decizie a fost privită de mulți ca o manevră legală care a permis lui Isărescu să nu fie supus unei analize detaliate a implicării sale cu Securitatea. Astfel, controversele legate de colaborarea sa au rămas în mare parte nerezolvate, alimentând suspiciuni și speculații în rândul opiniei publice.

♦ Secții votare în Diaspora pentru alegerile prezidențiale din 2024

Urmăriți Politic Media și pe Google News