Mugur Isărescu vrea dobânzi mari și salarii mici

Mugur Isărescu BNR
Mugur Isărescu
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, că nu se pune problema unei reduceri a dobânzii de politică monetară, relatează Agerpres. Aceasta până când nu se observă că inflaţia scade. El a menţionat că reducerea dobânzii cheie şi majorarea ei ulterioară, ca urmare a reaprinderii inflaţiei, este „cea mai proastă combinaţie”.

Să fie foarte clar că nu discutăm (despre reducerea dobânzii de politică monetară – n.r.) până când nu vedem că inflaţia se duce bine în jos. Ce facem? Ne apucăm să creăm anticipaţie că relaxăm. Cea mai proastă combinaţie este să te duci cu rata de politică monetar în jos. Să constaţi că inflaţia de fapt nu scade, ci o ia din nou în sus. Și să te apuci să o creşti din nou. Nu ne jucăm cu rata de politică monetară. Mai facem jocuri, în anumite limite, cu dobânzile pe piaţă„. Afirmația aparține lui Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.

La ședința de politică monetară din această săptămână, ultima a anului, BNR a păstrat dobânda cheie la 7%. Creșterea salariilor reprezintă un risc, consideră Mugur Isărescu.

O creştere a salariilor, ne-am exprimat, o considerăm un factor inflaţionist, un risc inflaţionist, mai ales dacă depăşeşte un anumit nivel. De regulă, se face comparaţia cu productivitatea. Nu este o comparaţie care se poate face uşor. Dar vom încerca să o dezvoltăm şi noi cu modelele noastre, a mai afirmat guvernatorul BNR.

» Mugur Isărescu: băncile sunt de vină!

» Creșterea salariilor are risc inflaționist, spune Mugur Isărescu

Urmăriți Politic Media și pe Google News