Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv la închisoare la domiciliu

Nicolas Sarkozy
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv la arest la domiciliu. Un tribunal din Paris a redus miercuri sentința inițială de un an de închisoare pentru fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, la șase luni de arest la domiciliu, alături de alte șase luni cu suspendare. Deși mai ușoară decât sentința originală, această decizie este mai severă decât pedeapsa cu suspendare cerută de procurori.

Măsura impusă include monitorizarea electronică, iar Sarkozy va purta o brățară electronică pe durata pedepsei.

Verdictul confirmat de instanță

Curtea de Apel din Paris a menținut vinovăția lui Sarkozy pentru depășirea plafonului legal de cheltuieli în campania sa de realegere din 2012. Sarkozy, care a fost inițial condamnat în 2021 la un an de închisoare, va executa pedeapsa sub formă de arest la domiciliu cu monitorizare electronică.

Acesta devine astfel primul președinte francez din perioada postbelică condamnat la o astfel de pedeapsă. În cazul cunoscut sub numele de „Afacerea Bygmalion,” fostul lider al partidului de dreapta UMP este acuzat că ar fi colaborat cu o firmă de relații publice pentru a ascunde cheltuieli de aproape 43 de milioane de euro, aproape dublul plafonului legal de 22,5 milioane de euro stabilit de legea franceză.

Nicolas Sarkozy neagă vehement acuzațiie

Sarkozy, în vârstă de 69 de ani, a negat cu fermitate orice implicare, acuzând firma Bygmalion de a fi profitat de pe urma campaniei sale fără știrea sa. „Nu am putut să-mi imaginez niciodată existența unui sistem de facturi false,” a declarat el.

Procurorii, însă, susțin că fostul președinte a fost direct responsabil pentru depășirea masivă a cheltuielilor. Ceilalți 13 inculpați, printre care membri ai UMP, contabili și directori ai Bygmalion, au fost găsiți vinovați de diverse acuzații, inclusiv fals, fraudă și complicitate la finanțare ilegală.

Procesele continuă

Sarkozy se confruntă cu noi acuzații, urmând să fie judecat în 2025 pentru presupusa primire de fonduri din partea fostului dictator libian Muammar Gaddafi, utilizate ilegal în campania prezidențială din 2007. În ciuda numeroaselor sale probleme juridice, Sarkozy continuă să fie o figură influentă în politica franceză de dreapta.

Fostul lider menține și o relație apropiată cu actualul președinte Emmanuel Macron, cei doi fiind surprinși discutând frecvent despre politică în întâlniri private. De asemenea, Sarkozy rămâne activ pe scena publică, publicând cărți care au devenit evenimente editoriale importante.

În cea mai recentă lucrare, Sarkozy și-a exprimat sprijinul pentru Gérald Darmanin, ministrul de interne al Franței, ca posibil succesor al lui Macron, deși Darmanin nu a confirmat intenția de a candida.

Sursă: France 24

Urmăriți Politic Media și pe Google News