USR, tot mai departe de o guvernare comună cu PSD, PNL și UDMR

USR Lasconi Fritz
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare s-au încheiat într-o notă tensionată, cu PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților naționale acuzând USR de lipsă de cooperare. Într-un comunicat comun emis după întâlnirea de astăzi, aceste formațiuni au criticat cererile USR, considerându-le mai degrabă un pretext pentru a evita asocierea cu un proiect de guvernare comun.

„Refuz de a manifesta o atitudine constructivă”

„Am luat act de refuzul USR de a manifesta o atitudine constructivă și responsabilă,” se arată în declarația comună, care subliniază că formațiunea condusă de Elena Lasconi se îndepărtează de principiile colaborării necesare pentru asigurarea unei guvernări stabile.

Totuși, PSD, PNL, UDMR și minoritățile au precizat că punctele ridicate de USR, în special cele legate de stabilitatea guvernării și de sprijinul unei majorități parlamentare solide, vor fi analizate cu seriozitate.

Coaliția pro-europeană a anunțat că negocierile vor continua pentru finalizarea unui program de guvernare până vineri. Unul dintre obiectivele principale rămâne stabilirea unui calendar pentru alegerile prezidențiale, care va fi discutat după instalarea noului guvern.

„Toate formațiunile pro-europene au avansat în grupurile de lucru de la Parlament în vederea finalizării programului de guvernare. Liderii coaliției au reiterat necesitatea unui candidat comun la președinție, care să fie ales prin consens,” se mai precizează în comunicat.

USR, în opoziție față de proiectul propus

De cealaltă parte, USR a insistat pe cele opt măsuri propuse drept condiții pentru participarea la guvernare, printre care se numără demisia președintelui Klaus Iohannis, adoptarea unui buget transparent pentru 2025 și organizarea referendumului „Fără Penali”. Liderii coaliției au calificat aceste solicitări drept neconstructive, dar au lăsat ușa deschisă pentru eventuale discuții ulterioare.

Rămâne de văzut dacă USR își va menține poziția fermă sau dacă celelalte partide vor reuși să atragă formațiunea în discuțiile pentru un guvern pro-european. Situația politică, însă, indică o creștere a tensiunilor între partidele implicate în negocieri.

Urmăriți Politic Media și pe Google News