Oficiali din Serviciul Meteorologic demiși după o prognoză inexactă de ploaie

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Cei doi oficiali de rang înalt din Serviciul Meteorologic al Ungariei au fost concediați luni, după o prognoză de ploaie inexactă. Atenționarea a determinat amânarea unui foc de artificii în cea mai importantă sărbătoare națională a țării.

Demiterile șefului și adjunctului șefului Serviciului Național de Meteorologie au generat acuzații de ingerință politică din partea guvernului naționalist al Ungariei.

Spectacolul anual de artificii de Sf. Ștefan de-a lungul fluviului Dunărea din Budapesta este considerat cel mai mare spectacol din Europa.

Până seara, furtunile nu s-au materializat în capitală. Spectacolul, care atrage de obicei peste un milion de spectatori, fusese deja reprogramat pentru săptămâna următoare din motive de siguranță.

Demiterile au fost anunțate într-o scurtă declarație a ministrului Tehnologiei și Industriei Laszlo Palkovics, un membru de top al cabinetului din guvernul premierului ungar Viktor Orban.

Șefa serviciului meteo demisă, Kornelia Radics, a ocupat postul său din 2013, iar adjunctul ei, Gyula Horvath, din 2016.

Ministrul nu a furnizat oficial un motiv pentru demiteri. Serviciul meteorologic a primit critici dure din mass-media aliniată guvernului din Ungaria. Agenția a fost linșată public pentru că prognoza „grav greșită” a provocat amânarea spectacolului

Ministerul Tehnologiei și Industriei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Criticii guvernului lui Orban, au acuzat că concedierile au fost motivate politic

Într-o declarație de marți, serviciul meteorologic a cerut reintegrarea liderilor demiși. Agenția a descris că a fost supusă presiunii politice

„Este opinia noastră fermă că, în ciuda presiunii considerabile din partea factorilor de decizie, colegii noștri au oferit cele mai bune cunoștințe și nu sunt responsabili pentru nicio daune presupuse sau reale”, a transmis serviciul.

Sursă: Associated Press

Urmăriți Politic Media și pe Google News