Olaf Scholz pierde votul de încredere în parlament: Urmează alegeri anticipate

Olaf Scholz
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a pierdut luni un vot de încredere în parlament, deschizând calea pentru alegeri anticipate pe 23 februarie, care ar putea marca sfârșitul mandatului său la conducerea celei mai mari economii din Europa.

Din totalul de 717 voturi exprimate, 394 de parlamentari au votat împotriva lui Scholz, 207 în favoarea sa, iar 116 s-au abținut, a anunțat președinta Bundestagului, Bärbel Bas.

Astfel, Scholz a ratat cu mult pragul necesar de 367 de voturi și urmează să ceară președintelui Frank-Walter Steinmeier dizolvarea parlamentului.

Scholz a solicitat votul de încredere după destrămarea coaliției sale de centru-stânga, fiind singura metodă prin care un cancelar poate provoca organizarea unor alegeri anticipate.

Rezultatul votului era previzibil, în condițiile în care guvernul său nu mai dispune de o majoritate parlamentară.

Criza politică a escaladat în urma unor tensiuni puternice privind politicile economice și bugetul pentru 2025. În luna noiembrie, Scholz l-a demis pe ministrul de finanțe Christian Lindner, reprezentant al Partidului Liber-Democrat (FDP), iar această formațiune a părăsit coaliția, lăsând guvernul într-o formulă minoritară alături de Partidul Verde.

Scholz: „Cetățenii trebuie să decidă direcția politică”

Înaintea votului, Scholz a declarat în fața parlamentarilor că problemele politice majore ale Germaniei, inclusiv necesitatea unor investiții urgente în economie, cer implicarea directă a cetățenilor.

„Această decizie este atât de fundamentală încât trebuie luată de suveran, de alegători,” a afirmat el. Alegerile anticipate ar permite „cetățenilor să stabilească direcția politică” a țării.

Deși a fost desemnat candidatul principal al SPD (Partidul Social-Democrat) pentru viitoarele alegeri, perspectivele lui Scholz de a obține un nou mandat par reduse, sondajele actuale plasând partidul său pe locul trei, după blocul conservator CDU/CSU și partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD).

Scholz a folosit o mare parte din discursul său de 30 de minute pentru a face promisiuni electorale, precum creșterea pensiilor, majorarea salariului minim și refuzul continuu de a livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune.

Atacurile liderului opoziției

Friedrich Merz, candidatul principal al alianței CDU/CSU și cel mai probabil succesor al lui Scholz, l-a acuzat pe cancelar că lasă în urmă una dintre cele mai grave crize economice din istoria postbelică a Germaniei.

Economia Germaniei, odată considerată cea mai stabilă din Europa, se confruntă cu multiple probleme, inclusiv creșterea prețurilor la energie, inflația ridicată, scăderea exporturilor și dificultățile industriei auto, aflată sub presiunea concurenței din China și a tranziției către vehicule electrice.

Decizia finală a președintelui

După pierderea votului de încredere, Scholz urmează să solicite oficial președintelui Steinmeier dizolvarea parlamentului și convocarea alegerilor anticipate, cu șapte luni mai devreme decât era planificat inițial.

Președintele are la dispoziție 21 de zile pentru a lua această decizie, însă aceasta este considerată o formalitate, având în vedere că Steinmeier și-a exprimat deja sprijinul pentru data de 23 februarie propusă de Scholz.

Alegerile anticipate ar fi doar a patra oară în istoria Germaniei când are loc o astfel de situație. Scholz și actualul guvern vor rămâne în funcție până la formarea unei noi administrații, proces care ar putea fi îndelungat din cauza negocierilor complexe pentru coaliții. În caz de întârziere, Steinmeier ar putea solicita ca guvernul Scholz să își continue activitatea provizoriu, o cerere obligatorie de respectat.

Sursă: DPA

Urmăriți Politic Media și pe Google News