Olaf Scholz, sub presiune din partea propriului partid pentru a renunța la candidatura electorală

cancelarul Germaniei
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu o presiune crescândă din interiorul Partidului Social-Democrat (SPD) pentru a renunța la candidatura sa în alegerile anticipate din 23 februarie, potrivit unor informații publicate de Tagesspiegel și t-online, două importante publicații germane.

Liderul SPD, Lars Klingbeil, i-ar fi cerut lui Scholz de cel puțin două ori să reconsidere decizia de a candida, după prăbușirea coaliției „semafor” conduse de SPD, în noiembrie 2024. Conform unor surse din conducerea partidului, Klingbeil a reflectat nemulțumirea tot mai mare a oficialilor SPD și a liderilor regionali influenți față de scăderea drastică a popularității lui Scholz în sondaje.

SPD, în criză de susținere electorală

Disensiunile din interiorul partidului apar într-un moment critic, în condițiile în care SPD încearcă să-și recâștige sprijinul alegătorilor, stagnând în sondaje între 15 și 16%, pe locul al treilea în intențiile de vot.

Potrivit surselor citate, lideri de rang înalt ai partidului, inclusiv copreședinta Saskia Esken și secretarul general Matthias Miersch, consideră că o nouă candidatură a lui Scholz ar putea afecta grav șansele SPD la urne. Mulți oficiali au susținut în schimb o candidatură a ministrului Apărării, Boris Pistorius, considerat cel mai popular politician german la finalul anului trecut, conform sondajelor.

Cu toate acestea, Scholz a refuzat să se retragă, în pofida presiunilor interne. SPD a negat oficial informațiile marți, un purtător de cuvânt al partidului catalogând drept „false” afirmațiile din presă, fără a preciza însă care aspecte ale relatărilor sunt inexacte.

Liderii SPD caută alternative, dar Pistorius se retrage

Tensiunile din partid au devenit și mai vizibile înainte ca Boris Pistorius să își anunțe public retragerea din cursa electorală, în noiembrie, punând capăt speculațiilor privind o schimbare de lider.

Criticii susțin că Scholz a eșuat în implementarea Zeitenwende, virajul ambițios către o politică externă mai fermă, cu creșteri semnificative ale bugetului apărării, promis după invazia Rusiei în Ucraina. Acest lucru i-ar fi afectat atât credibilitatea în rândul aliaților internaționali, cât și în fața electoratului german.

Sursă alternativă: Politico

Urmăriți Politic Media și pe Google News