ONU: Dovezi de crime de război comise de Hamas și Israel

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Potrivit unui comunicat transmis de Înaltul Comisariat ONU Pentru Drepturile Omului, s-au comis crime de război atât de Hamas cât și de către Israel. Există deja dovezi semnificative privind comiterea de crime de război de către ambele părți. Au fost semnalate inclusiv atacuri asupra civililor. Comisia a solicitat ca toți cei responsabili pentru încălcarea dreptului internațional umanitar sau atacarea civililor să fie aduși în fața justiției.

Comisia ONU care monitorizează conflictul dintre Hamas și Israel: Rapoartele indică că grupurile armate Hamas au deschis focul asupra sute de civili neînarmați și sunt condamnate ferm de ONU. Folosirea civililor ca ostatici și expunerea lor în fața pericolelor conflictului reprezintă crime de război, arată comisia ONU.

Teroriștii Hamas au comis cel puțin două masacre în masă în prima zi de la începutul conflictului. Peste 250 de civili au fost uciși de gruparea Hamas la un festival de muzică de la granița Gaza-Israel în dimineața zilei de 7 octombrie. Printre victime s-au aflat și cetățeni străini.

Astăzi, armata israeliană a descoperit alte 100 de cadavre, printre care printre care câteva zeci ale unor copii. Aceștia au fost măcelăriți de luptătorii Hamas la primele ore de la începutul atacul Hamas asupra Israelului. Masacrul a avut loc în localitatea Kfar Aza, aflata la numai 3 kilometri de Fâșia Gaza.

Pe de altă parte, comisia ONU a exprimat o profundă îngrijorare cu privire la recentul atac al Israelului asupra Gazei. Aviația israeliană bombardează fără discriminare de trei zile Fâșia Gaza. Rachetele israeliene au lovit și infrastructura civilă din enclava asediată, făcând sute de victime în rândul civililor.

Poziția ONU față de război

ONU condamnă și decizia Israelului  privind impunerea unui asediu total asupra Gazei. Care include restricționarea accesului la apă, alimente, electricitate și combustibil. Aceste acțiuni vor duce fără îndoială la pierderea de vieți civile și reprezintă o formă de pedeapsă colectivă, se mai arată în raportul ONU.

În conformitate cu constatările sale anterioare, Comisia ONU reamintește singura cale către încetarea violenței și obținerea unei păci durabile. Aceasta este abordarea cauzelor fundamentale ale conflictului, inclusiv prin încetarea ocupării ilegale a teritoriului palestinian. De asemenea și recunoașterea dreptului poporului palestinian.

Crucea Roșia face apel pentru protejarea civililor

Mirjana Spoljaric, președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii, a cerut „părților să-și respecte obligațiile în temeiul dreptului internațional umanitar și să ia toate măsurile posibile pentru a proteja civilii”. „Fără reținere imediată, mă tem că ne îndreptăm către un dezastru umanitar”, a afirmat Mirjana Spoljaric

Comunicatul ONU poate fi consultat AICI

Sursă alternativă: AlJazeera

 Copyright Foto: The Associated Press.

Urmăriți Politic Media și pe Google News