Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a solicitat procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) să investigheze presupusele crime de război comise de armata israeliană împotriva a cel puțin nouă jurnaliști palestinieni începând cu 15 decembrie. CPI a anunțat în ianuarie că investighează posibile crime împotriva jurnaliștilor de la izbucnirea conflictului dintre Israel și militanții Hamas din Gaza, care a rezultat în moartea a peste 100 de reporteri sau jurnaliști
RSF susține că există „motive întemeiate să se creadă că unii dintre acești jurnaliști au fost uciși în mod deliberat și că ceilalți au fost victimele atacurilor deliberate ale Forței de Apărare a Israelului (IDF) împotriva civililor.” Această plângere specifică, a treia depusă de RSF, se referă la opt jurnaliști palestinieni uciși între 20 decembrie și 20 mai și la încă unul care a fost rănit.
Jurnaliştii sunt civili şi sunt protejaţi de dreptul internaţional. A viza în mod deliberat civilii constituie o crimă de război. În mai, Curtea Penală Internațională a anunțat că solicită mandat de arestare pentru Hamas și liderii israelieni pentru crime de război și crime împotriva umanității. Până în prezent, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilo a stabilit că cel puțin trei jurnaliști au fost vizați direct de forțele israeliene în crime pe care CPJ le clasifică drept crime, dar încă cercetează detaliile pentru confirmare în cel puțin alte 10 cazuri care indică o posibilă țintire.
Sursă: Organizația Reporteri fără Frontiere/France 24
Flux știri internaționale