Parlamentul Italiei susține decizia premierului privind impozitarea băncilor

FILE PHOTO: Italy's Prime Minister Giorgia Meloni attends the European leaders summit in Brussels, Belgium February 9, 2023. REUTERS/Yves Herman
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Parlamentul Italiei a dat undă verde decretului inițiat de premierul italian Giorgia Meloni privind taxa excepțională pentru impozitarea  băncilor, relatează Bloomberg

Guvernul de dreapta a câștigat sprijinul pentru  impozitarea a profiturilor băncilor, dar care oferă creditorilor opțiunea de a evita plata în cazul în care își rezervă rezerve de capital suplimentare. Votul parlamentar de joi a fost ultimul pas necesar pentru ca legislația să fie obligatorie.

Votul de astăzi pune capăt unor dezbateri și negocieri politice care au durat săptămâni. Impozitarea băncilor a fost anunțată în august. Duop anunșul premierului italian Giorgia Meloni, valorile de piață ale mai multor bănci din Italia au scăzut. Schimbările au fost introduse de guvern luna trecută cu un amendament, care a fost susținut puternic de Forza Italia, un partid  din coaliția lui Meloni

Giorgia Meloni și-a asumat „întreaga responsabilitate” pentru decizia de a impune o taxă bancară unică. Premierul italian a fost imediat acuzat că a cauzat prejudicii de durată credibilității guvernului său pe piețele financiare.

În comentariile publicate de ziarele italiene Corriere della Sera, La Repubblica și La Stampa, Meloni a clarificat că taxa de 40 la sută aplicată profiturilor suplimentare ale băncilor nu a fost intenționată ca o pedeapsă.

Noua taxă vizează profiturile crescute pe care băncile le-au generat din dobânzi mai mari, creditorii fiind acuzați că au venituri suplimentare de miliarde.

„Aș face-o din nou pentru că cred că trebuie făcute lucrurile potrivite”, a spus ea în comentariile celor trei mai mari ziare ale națiunii. „Aceasta este o decizie pe care am luat-o pe cont propriu. Este o problemă sensibilă și îmi asum întreaga responsabilitate pentru aceasta.”

Sursă alternativă: Bloomberg

Urmăriți Politic Media și pe Google News