Polonia și Ungaria resping pactul UE privind migrația

Polonia Ungaria
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Miercuri, Polonia și Ungaria au exprimat public o poziție comună de respingere a acordului UE privind migrația, imediat după ce Parlamentul European a finalizat aprobarea legislației relevante, relatează Politico

Regulamentul privind situațiile de criză și forță majoră introduce un mecanism de intervenție în situațiile în care sosirile cresc brusc. Astfel, țările Uniunii care se confruntă cu un număr excepțional de persoane care sosesc din țări terțe se pot baza pe solidaritatea și sprijinul celorlalte țări. Noile norme vizează și instrumentalizarea migranților, adică situațiile în care ei sunt folosiți de țări extracomunitare sau de actori nestatali ostili care urmăresc destabilizarea Uniunii.

În timp ce unele figuri de frunte ale Uniunii Europene au salutat acordul ca fiind un moment istoric, cum ar fi președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, acesta a fost puternic criticat de alții, inclusiv de organizațiile neguvernamentale și de unii europarlamentari de extremă dreapta și stângă.

Liderii din Polonia și Ungaria și-au exprimat public dezacordul

Premierul polonez Donald Tusk a respins ferm ideea unui mecanism de relocare, care ar transfera migranții din țările aflate în prima linie în alte state membre ale UE, promițând să găsească o modalitate de a proteja Polonia de acest lucru.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a exprimat și el critici față de acordul pe rețelele de socializare, caracterizând pactul drept „un alt cui în sicriul Uniunii Europene”.

Deputații europeni au votat miercuri în favoarea tuturor celor 10 texte legislative care alcătuiesc Pactul UE privind azilul și migrația, punând astfel capăt unui lung impas și deschizând calea pentru reforme semnificative în politica de migrație a blocului.

Acest acord, elaborat pe parcursul mai multor ani, își propune să accelereze procesul de azil, să redistribuie migranții din țările aflate în prima linie și să simplifice procedurile de returnare a solicitanților de azil care nu sunt acceptați.

Sursă alternativă: Politico

Urmăriți Politic Media și pe Google News