Președintele Germaniei este în vizită oficială în România

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier se află astăzi într-o vizită oficială în România

Președintele Klaus Iohannis l-a primit astăzi la Paltul Cotroceni pe Frank-Walter Steinmeier

Această vizită oficială are loc cu ocazia aniversării a 30 de ani de la semnarea tratatului de prietenie între cele două țări

După întâlnirea dintre cei doi președinți, aceștia au susținut o conferință de presă comună

Consultările noastre de astăzi au confirmat încă o dată că relația bilaterală privilegiată, cu caracter strategic, dintre România și Germania este foarte puternică și are perspective foarte bune, în pofida perioadei actuale dificile, marcate de multiple provocări, mai ales pe plan securitar, a declarat Klaus Iohannis în debutul declarației

Legăturile noastre economice sunt foarte strânse, Germania fiind, de mulți ani, primul partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească.

Am evocat în cadrul întâlnirii noastre puntea solidă dintre cele două țări, care este reprezentată pe de o parte de comunitatea românească din Germania, pe de cealaltă parte de cea a etnicilor germani din România.

Desigur, discuțiile de astăzi s-au concentrat pe situația gravă de securitate generată de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și pe combaterea efectelor sale multiple.

Astfel, am reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaților din Ucraina care vin în țara noastră, prin măsuri concrete, inclusiv prin operaționalizarea centrului logistic umanitar de la Suceava. Este crucial ca sprijinul Uniunii Europene și al statelor membre să continue, atât pentru Ucraina, cât și pentru refugiații ucraineni.

Am prezentat totodată măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei, greu încercată de război, prin facilitarea tranzitului, prin țara noastră, al mărfurilor ucrainene, inclusiv al produselor alimentare, către piețe terțe. 

Am abordat, de asemenea, necesitatea adoptării de noi sancțiuni pentru Rusia și a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internațional. Presiunea trebuie să se intensifice, pentru ca Rusia să înceteze invazia și să pună capăt agresiunii, a mai adăugat Klaus Iohannis

Conferința completă poate fi consulată AICI

Urmăriți Politic Media și pe Google News