Președintele rus Vladimir Putin avertizează cu o criză de tip Războiul Rece dacă SUA instalează rachete în Germania. Liderul de la Kremlin a afirmat că, în acest caz, Rusia va relua producția de arme nucleare cu rază intermediară și va amplasa rachete similare la o distanță de lovire față de Occident.
Pe 10 iulie, SUA au anunțat că vor începe desfășurarea de rachete cu rază lungă de acțiune în Germania din 2026, ca parte a unei militarizări pe termen lung care va include rachete SM-6, rachete de croazieră Tomahawk și arme hipersonice în dezvoltare.
Într-un discurs adresat marinarilor din Rusia, China, Algeria și India, cu ocazia Zilei Marinei Ruse în fosta capitală imperială, Sankt Petersburg, Putin a declarat duminică că SUA riscă să declanșeze o criză de tip Război Rece prin această mișcare.
„Timpul de zbor al unor astfel de rachete către țintele de pe teritoriul nostru, care în viitor ar putea fi echipate cu focoase nucleare, va fi de aproximativ 10 minute,” a spus Putin.
„Vom lua măsuri similare pentru desfășurare, ținând cont de acțiunile Statelor Unite, ale sateliților săi din Europa și din alte regiuni ale lumii.”
Astfel de rachete, care pot călători între 500 și 5.500 km (310-3.420 mile), au fost subiectul Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) semnat de SUA și Uniunea Sovietică în 1987. Însă atât Washingtonul, cât și Moscova s-au retras din tratatul de control al armelor în 2019, acuzându-se reciproc de încălcări.
Putin, care și-a trimis armata în Ucraina în 2022, prezintă războiul ca parte a unei lupte istorice cu Occidentul (Războiul Rece) despre care spune că a umilit Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, prin invadarea a ceea ce el consideră a fi sfera de influență a Moscovei.
Sursă: TASS
Flux știri internaționale