Reformistul Masoud Pezeshkian a fost ales noul președinte al Iranului, învingându-l pe rivalul său conservator Saeed Jalili.
Votul a fost declarat în favoarea Dr. Pezeshkian după ce a obținut 53,3% din cele peste 30 de milioane de voturi numărate. Jalili a obținut 44,3%.
Turul doi a avut loc după ce niciun candidat nu a obținut majoritatea în primul tur al alegerilor din 28 iunie, care a înregistrat o participare istoric scăzută de 40%.
Alegerile au fost organizate după ce fostul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a murit într-un accident de elicopter în mai, în care și-au pierdut viața și alți șapte oameni.
Câteva date despre Masoud Pezeshkian
Născut în septembrie 1954 în Mahabad, provincia Azerbaidjanul de Vest, este un politician iranian proeminent și reformist. Pezeshkian are o carieră remarcabilă atât în politică, cât și în medicină. A servit ca Ministru al Sănătății, Tratamentului și Educației Medicale în timpul președinției lui Mohammad Khatami (1997-2005). Mandatul său în această funcție a fost marcat de provocări semnificative, inclusiv probleme cu lipsa medicamentelor și tarifele medicale, dar a supraviețuit unui vot de destituire și și-a continuat activitatea
Cariera politică a lui Pezeshkian include multiple mandate ca membru al Adunării Consultative Islamice (Parlamentul Iranului), reprezentând Tabriz, Azarshahr și Osku. A deținut poziții importante, cum ar fi Primul Vicepreședinte al Parlamentului din 2016 până în 2020. Pe lângă cariera sa politică, are un fundal medical notabil; a servit pe fronturile Războiului Iran-Irak atât ca luptător, cât și ca medic și ulterior s-a specializat în chirurgie cardiacă
În timpul campaniei sale, Pezeshkian a subliniat intenția de a iniția „negocieri constructive” cu țările occidentale în legătură cu acordul nuclear din 2015. Din cauza nerespectării complete a acestui acord, Iranul este supus sancțiunilor internaționale. Pe plan intern, noul președinte dorește să relaxeze restricțiile referitoare la portul vălului islamic în spațiile publice. Totuși, rămâne de văzut cât de mult va putea realiza în timpul mandatului său, având în vedere că liderul suprem, ayatollahul, deține puterea principală în Iran.
Foto: Reuters
Flux știri internaționale