România se află la un pas de a pierde banii din PNRR

Sesiune parlamentară
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

România se află la un pas de a piarde banii din PNRR. Tranşa a doua din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro a fost blocată la Bruxelles. Comisia a blocat banii din cauza nerealizarii jaloanelor aferente trimestrului IV din 2022.

Comisia Europeană a transmis la jumătatea lunii ianuarie o scrisoare Guvernului României prin care avertizează asupra marilor restanțe în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au declarat pentru G4Media.ro o mai multe surse politice.

Principalele restanțe ale guvernului decarbonizarea (problema închiderii minelor de cărbune) și legea avertizorului de integritate, care transpune o directivă europeană într-un mod care, în interpretarea Comisiei, descurajează raportările anonime. Pentru aceste două jaloene sunt responsabili ministrul Energiei și ministrul Justiției

De asemenea, Comisia Europeană nu este de acord cu propunerea făcută de România privind reforma pensiilor. Potrivit acesteia, pensiile militarilor (armată și servicii de informații) nu vor fi calculate după principiul contributivității. Comisia solicită ca toate pensiile, fără excepție, să fie calculate potrivit principiului contributivității. Propunerea Comisiei este susținută și de banca Mondială, mai noteaază publicația citată anterior. Banii aferenți acestui jalon sunt legați de tranșa a treia.

Recent, Banca Națională a României avertiza că pensiile speciale vor ajunge la un nivel insuportabil pentru buget. Media pensiilor speciale este între 4000 și 20.000 lei/lună. Unele depășesc însă chiar și 70.000 de lei

Ministrul Fondurilor Europene afirma recent că reforma pensiilor repezintă de asemenea un jalon de tip red line

Opoziția critică actuala coaliție pe acest subiect. USR transmite că România riscă miliardele de euro din PNRR pentru că Ciucă nu vrea să-și taie pensia.

Pe de altă parte, PSD insistă cu renegocierea PNRR.

România trebuie să primească prin PNRR aproximativ 30 de miliarde de euro. Până acum, a încasat numai prima tranșă.

Urmăriți Politic Media și pe Google News