Serbia și Kosovo au ajuns la un acord după 12 ore de negocieri mediate de Uniunea Europeană

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Serbia și Kosovo au ajuns la un acord după 12 ore de negocieri mediate de Uniunea Europeană. Discuțiile au avut loc în Macedonia de Nord

Acordul de sâmbătă a venit după discuții de 12 ore între premierul kosovar Albin Kurti, președintele sârb Aleksandar Vucic și oficialii UE cu privire la implementarea planului de normalizare. Ambele părți au convenit luna trecută la Bruxelles asupra planului propus de UE

Cei doi lideri au avut întâlniri separate cu șeful UE pentru politică externă Josep Borrell înainte de o sesiune cu trei în orașul Ohrid din Macedonia de Nord.

„Avem o înțelegere”, a scris Borrell pe Twitter după întâlnire.

„Kosovo și Serbia au convenit asupra Anexei de Implementare a Acordului pe calea spre normalizarea relațiilor”, a spus el.

Aceasta înseamnă „pași practici cu privire la ceea ce trebuie făcut, când, de către cine și cum”, a adăugat el la o conferință de presă.

Kosovo și Serbia sunt în discuții susținute de UE de aproape 10 ani de când

Kosovo și-a declarat independența în 2008, la aproape un deceniu după ce războiul a pus capăt guvernării sârbe. Serbia încă consideră Kosovo ca pe o provincie separatistă. Izbucnirile recente dintre vecinii din Balcani au stârnit temeri de revenire la conflict.

Ambele țări speră să adere la UE într-o zi și li s-a spus că mai întâi trebuie să-și repare relațiile. Soluționarea disputei dintre Serbia și Kosovo a devenit mai importantă, pe măsură ce războiul declanșează în Ucraina. Temerile cresc în Occident că Rusia ar putea încerca să provoace instabilitate în Balcani unde deține o influență istorică.

Planul UE cere celor două țări să mențină relații de bună vecinătate. Să își recunoască reciproc documentele oficiale și simbolurile naționale. Dar planul, elaborat de Franța și Germania și susținut de Statele Unite, nu cere în mod explicit recunoașterea reciprocă între Kosovo și Serbia.

Dacă va fi pusă în aplicare, ar împiedica Belgradul să blocheze încercările Kosovo de a solicita aderarea la Națiunile Unite și la alte organizații internaționale.

Sursă alternativă: AlJazeera

Urmăriți Politic Media și pe Google News