Sondaj Inscop Research pentru următoarele alegeri prezidențiale

Mircea Geoană Teza Doctorat
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Un nou sondaj pentru următoarele alegeri prezidențiale a fost realizat de Inscop Research. Cercetarea a fost realizată înainte de o serie de evenimente recente de pe scena politică internă, sublinează Remus Ștefureac

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research cu foarte puțin timp înainte de o serie de evenimente politice, precum decizia PNL de nu candida pe liste comune cu PSD sau conflictul USR-Elena Lasconi, care au implicații asupra competiției pentru alegerile prezidențiale.

Cu toate acestea, rezultatele la întrebarea privind intenția de vot pentru alegerile prezidențiale rămâne relevantă chiar și în formula în care a fost aplicată. Spre deosebire de sondajul precedent, în care am testat candidaturi separate ale PSD și PNL la următoarele alegeri prezidențiale, în sondajul de luna acesata am efectuat două modificări: am testat un candidat comun PSD-PNL în persoana premierului Marcel Ciolacu, respectiv am testat-o pe Elena Lasconi drept candidat USR în locul lui Cătălin Drulă.

Datele arată că într-un asemenea scenariu, pe primele două locuri se situează Mircea Geoană (independent) și Marcel Ciolacu (susținut de PSD și PNL). În lipsa unui candidat propriu, doar o treime dintre votanții PNL ar opta pentru candidatul comun provenit din PSD.

De asemenea, Elena Lasconi ar obține un scor mult mai mare decât Cătălin Drulă, însă ar atrage doar o treime din voturile alegătorilor USR. Mircea Geoană se clasează pe primul loc colectând foarte multe voturi din categorii diverse: votanții PSD, votanții PNL, votanții USR, votanții nehotărâți și cei care nu se prezintă la alegerile parlamentare, dar ar participa la cele prezidențiale, a transmis directorul INSCOP Research Remus Ştefureac.

Pentru prima dată în România, două femei se află în primii 5 candidați favoriți

Astfel, datele pentru respondenții care au ales un candidat din posibila listă pentru următoarele alegeri prezidențiale, arată astfel:

  • Mircea Geoană – 27,7%
  • Marcel Ciolacu – 21,8%
  • George Simion – 18,9%
  • Elena Lasconi – 12,1%
  • Diana Șoșoacă – 10,5%
  • Dacian Cioloș – 4,3%

Notă: Mircea Geoană este prezentat ca fiind candidat independent iar Marcel Ciolacu susținut de PSD + PNL

Sondajul Inscop Research a fost realizat la comanda news.ro

Urmăriți Politic Media și pe Google News