SUA emite un ultimatum guvernului israelian privind situația din Gaza

SUA Israel
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

SUA trasnsmite un ultimatul pentru Israel. Benjamin Netanyahu ia în considerare un plan cinic, propus de generali israelieni pensionați, care sugerează înfometarea populației din nordul Gazei pentru a forța Hamas să elibereze ostaticii. Această propunere inumană reflectă o escaladare a tacticilor brutale folosite de Israel împotriva unei populații civile deja decimate de atacurile constante și de lipsa accesului la resurse de bază.

Recent, guvernul israelian a amenințat cu o nouă operațiune de asediu în nordul Gazei, sub pretextul eliminării militanților Hamas care ar fi reapărut în zonă. Totuși, ceea ce se conturează clar este intenția de a supune locuitorii acestei regiuni unei suferințe inimaginabile, fără a se ține cont de consecințele asupra civililor. În acest context, administrația Biden a emis un ultimatum către Israel, cerând guvernului să gestioneze criza umanitară din Gaza în termen de 30 de zile, sub amenințarea restricționării ajutorului militar american.




Într-o scrisoare adresată duminică ministrului israelian al Apărării, Yoav Gallant, și ministrului pentru Afaceri Strategice, Ron Dermer, secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin au transmis că SUA sunt profund îngrijorate de deteriorarea rapidă a situației umanitare din Fâșia Gaza. Aceștia au cerut măsuri urgente și susținute din partea guvernului israelian pentru a permite intrarea ajutoarelor în teritoriu. Potrivit scrisorii obținute de CNN, cei doi oficiali americani au cerut acțiuni concrete pentru a inversa această traiectorie devastatoare, subliniind necesitatea unui efort coordonat și imediat.

Dacă Israelul nu reușește să răspundă acestor cerințe, ar putea risca dificultăți suplimentare în accesarea finanțării militare externe din partea SUA. Aceasta este doar ultima avertizare dintr-o serie mai lungă de critici din partea Washingtonului, care, deși continuă să susțină militar Israelul, își arată tot mai des frustrarea față de refuzul acestuia de a gestiona corespunzător situația umanitară.

Ameninările transmise din SUA spre Israel nu au nici un efect

Pe lângă solicitarea de a permite intrarea a cel puțin 350 de camioane cu ajutoare zilnice prin cele patru mari puncte de trecere din Gaza, SUA insistă asupra stabilirii unui nou canal de comunicare între cele două state pentru gestionarea incidentelor în care sunt implicați civili. Acest canal ar trebui să fie operațional până la sfârșitul lunii.

Administrația Biden solicită, de asemenea, Israelului să implementeze pauze în conflictele armate pentru a permite distribuirea ajutoarelor și vaccinarea populației, precum și să asigure mișcarea populației din zona umanitară Al-Mawasi înainte de venirea iernii. Toate aceste măsuri sunt necesare pentru a preveni un dezastru umanitar total, însă Israelul continuă să trateze aceste avertismente cu o indiferență cinică.




Acțiunile Israelului, inclusiv recentele atacuri asupra civililor și a facilităților medicale, cum ar fi spitalul Al-Aqsa Martyrs, reflectă o escaladare nejustificată a violenței împotriva unei populații deja traumatizate. Deși Israelul susține că atacurile sunt țintite asupra militanților Hamas, imaginile cu civili arși de vii în corturi după bombardamentele din acest weekend arată o realitate mult mai crudă, una în care civilii plătesc prețul cel mai mare.

SUA cer măsuri clare și concrete pentru a face față acestei situații de criză, iar Israelul este somat să răspundă adecvat pentru a evita noi consecințe, inclusiv posibilele restricții asupra ajutorului militar american. Totuși, rămâne de văzut dacă Israelul va prioritiza nevoile umanitare ale populației din Gaza sau va continua cu tacticile sale brutale sub pretextul luptei împotriva terorismului.

Sursă: Politico

Urmăriți Politic Media și pe Google News