Summitul din Elveția. Un plan de pace între Ucraina și Rusia, fără participarea Moscovei.

Summitul din Elveția
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Summitul din Elveția. Peste 100 de țări și organizații au participat la o conferință în Elveția pentru a stabili un plan de pace între Ucraina și Rusia, fără participarea Moscovei.

Nici China nu va participa. Aceasta a declarat că orice întâlnire de acest fel trebuie să fie una la care participă și Rusia, și Ucraina.

La summitul care a început sâmbătă au participat vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, și liderii Regatului Unit, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei și Japoniei, alături de președintele ucrainean

Volodimir Zelenski a folosit întâlnirea de la Lucerna pentru a promova planul său de pace în 10 puncte, menționând că propunerea va fi înaintată Rusiei după acordul altor națiuni prezente, urmând un al doilea summit pentru a consolida pacea.

Planul lui Zelenski include cerințe pentru încetarea ostilităților, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean și revenirea la frontierele Ucrainei dinaintea războiului cu Rusia.

De asemenea, se cere înființarea unui tribunal special pentru judecarea crimelor de război rusești.

„Ucraina nu a dorit niciodată acest război, este o agresiune criminală și absolut neprovocată a Rusiei. Și singurul care a vrut acest lucru a fost Putin”, a declarat Zelensky.

Rusia a exprimat puțin interes în a fi de acord cu aceste termeni și nu a arătat niciun semn de compromis în ceea ce privește problemele teritoriale.

Vineri, în ziua înainte ca summitul din Elveția să înceapă, președintele rus Vladimir Putin a reiterat propriul plan de pace al Kremlinului, la care Ucraina este puțin probabil să fie de acord vreodată.

Propunerea rusă prevede retragerea trupelor ucrainene din patru regiuni sudice și estice ale teritoriului ucrainean, pe care Moscova a declarat că le va anexa în încălcarea dreptului internațional, și solicită Kievului să renunțe la încercarea de a adera la NATO.

În timp ce forțele ruse au realizat progrese modeste în două dintre regiuni – Donetsk și Luhansk – în ultimele luni, acestea sunt departe de a ocupa toate cele patru regiuni, care includ Herson și Zaporijjea.

Zelensky a răspuns într-un interviu pentru televiziunea italiană, spunând faptul că Putin spune să le dăm o parte din teritoriile noastre, ocupate și neocupate, vorbește despre mai multe regiuni ale țării noastre, și se va opri acolo, nu va fi niciun conflict înghețat

Sursă: CNN

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News