ONU avertizează că există un risc real de escaladare a războiului din cauza atacurilor dintre Hezbollah și Israel

Hezbollah
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Doi oficiali ai Națiunilor Unite din Liban au avertizat că riscul unei escaladări a conflictului care ar putea duce la un război mai amplu este „foarte real”, în contextul continuării luptelor transfrontaliere dintre Hezbollah și Israel.

Avertismentul a fost lansat sâmbătă de Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonator special al ONU pentru Liban, și Aroldo Lazaro, șeful forțelor de menținere a păcii ale ONU în Liban.

Într-o declarație, aceștia s-au arătat „profund îngrijorați” de recentele confruntări de la granița sudică a Libanului.

„Pericolul unei erori de calcul care să ducă la un conflict brusc și extins este foarte real”, au subliniat cei doi oficiali.

Ei au solicitat „tuturor actorilor să înceteze focul și să se angajeze în găsirea unei soluții politice și diplomatice”.

La începutul acestei săptămâni, Hezbollah a lansat cel mai mare număr de rachete și drone către Israel de la începutul războiului din Gaza, pe 7 octombrie. Acest atac a venit pe fondul intensificării atacurilor Israelului asupra comandanților și infrastructurii Hezbollah din sudul Libanului.

De opt luni, Hezbollah a promis să continue atacurile asupra nordului Israelului pentru a distrage forțele israeliene de la războiul din Gaza. Deși intensitatea atacurilor a variat, acestea au fost constante.

Totuși, recenta creștere a violențelor a stârnit îngrijorări că situația ar putea escalada. Săptămâna trecută, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis să restabilească securitatea de-a lungul frontierei „într-un fel sau altul”.

Miniștrii de extremă dreapta din cabinetul său au mers și mai departe, cu ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, cerând un război total și ministrul Finanțelor, Bezalel Smotrich, solicitând o invazie terestră.

Sursă: AlJazeera

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News