Talibanii interzic accesul femeilor în universități

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Talibanii au închis universitățile pentru fete și femei, a anunțat marți Ministerul Învățământului Superior în Afganistan.

„Sunteți cu toții informați să implementați imediat ordinul menționat de suspendare a învățământului femeilor sub notificare ulterioară”, se arată într-o scrisoare emisă de Minister

Interdicția însemnă că fetele și femeile au fost blocate efectiv să mai intre în  săli de clasă

Interzicerea învățământului superior vine la mai puțin de trei luni după ce mii de femei au susținut examenele de admitere la universitate. Multe dintre ele aspirând să devină profesore sau practicieni medicali.

Universitățile au rămas deschise femeilor de când talibanii au revenit la putere în august 2021. Au urmat cursuri separate de studenții bărbați.

SUA spun că interzicerea va avea consecințe

„Statele Unite condamnă decizia. Talibanii împiedica femeile afgane să primească o educație la nivel universitar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA

Departamentului de Stat al SUA, a transmis că „această poziție inacceptabilă va avea consecințe semnificative pentru talibani. Îi va înstrăina și mai mult pe talibani de comunitatea internațională”.

Anunțul talibanilor a venit și în momentul în care Consiliul de Securitate al ONU sa întâlnit pentru a discuta despre Afganistan.

„Talibanii nu se pot aștepta să fie un membru legitim al comunității internaționale până când nu vor respecta drepturile tuturor afganilor. În special drepturile omului și libertatea fundamentală a femeilor și fetelor”, a declarat ambasadorul adjunct al SUA la Națiunile Unite.

De la revenirea la putere, talibanii au închis școlile secundare de fete din toată țara.

Studenții au protestat împotriva închiderii chiar în luna septembrie a acestui an. Campania lor de a urma cursurile în școli a fost fără succes până acum. Presiunea internațională asupra talibanilor pentru a permite fetelor să meargă la școală s-a dovedit, fără succes.

Sursă alternativă: DW

Urmăriți Politic Media și pe Google News