Teroristul care a fabricat bomba care a ucis 270 de persoanea fost arestat după 30 de ani

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Un bărbat libian acuzat că a fabricat bomba care a ucis 270 de persoane la bordul zborului Pan Am, a fost arestat. Este vorba de curs Londra – New york din anul 1988. Suspectul se află acum în custodia SUA, spun procurorii scoțieni.

Biroul Coroanei și Serviciul Fiscal al Procuraturii din țară (COPFS) a declarat că familiile celor uciși în bombardament au fost informate. Abu Agila Mohammad Mas’ud Kheir al-Marimi este acum arestat.

Anterior aacesta a fost reținut în Libia pentru presupusa sa implicare într-un atac din 1986 asupra unui club de noapte din Berlin.

Departamentul de Justiție al SUA a confirmat informația. Mas’ud este de așteptat să apară în fața instanței din Washington, DC.

Departamentul nu a oferit detalii despre cum a ajuns să fie în custodia SUA.

Mas’ud este acum al treilea libianez acuzat în SUA în legătură cu atentatul de la Lockerbie. Este însă primul care va fi judecat într-o sală de judecată americană.

Ce s-a întâmplat cu zborul Pan Am 103?

Pe 21 decembrie 1988, zborul Pan Am 103 zbura de la Londra la New York. O bombă aflată la bordul avionului Boeing 747 a explodat deasupra orășelului Lockerbie din Scoția.

Lockerbie se află la aproximativ 120 de kilometri de Glasgow și la 25 de kilometri de granița cu Anglia.

Explozia, care rămâne cel mai mortal atac terorist pe teritoriul britanic, a ucis toate cele 259 de persoane aflate la bord. De asemenea au fost ucise și 11 aflate la sol.

Alți doi agenți de informații libieni au fost acuzați în atentatul din 1991: Abdel Baset Ali al-Megrahi și Lamen Khalifa Fhimah.

Megrahi a fost închis pe viață în 2001. Ulterior a fost eliberat din motive de compasiune din cauza cancerului. A murit în 2012.

Fhimah a fost achitat ulterior de toate acuzațiile, dar procurorii scoțieni au susținut că Megrahi nu a acționat singur.

Fostul procuror general al SUA, a formulat acuzații împotriva lui Mas’ud în urmă cu doi ani. A fost acuzat că lucrează ca expert tehnic în construcția de explozivi.

Mas’ud a fost considerat unul dintre cei mai mari producători de bombe pentru dictatorul libian Moammar Gaddafi.

Potrivit rechizitoriului SUA, el a fabricat bomba și a programat dispozitivul care a doborât avionul Pan-Am.

Sursă: DW

Urmăriți Politic Media și pe Google News