UE va acorda Ucrainei 1,5 miliarde de euro în fiecare lună din 2023

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Uniunea Europeană va acorda Ucrainei 1,5 miliarde de euro în fiecare lună din 2023. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene și de liderul Consiliului European.

Președintele Comisiei nu a dezvăluit mai multe detalii și a spus că lucrările la viitorul pachet sunt încă în faze incipiente. Pachetul de ajutor va însuma un total de 18 miliarde de euro în 2023, a spus Ursula von der Leyen.

I-am însărcinat pe miniștrii de Finanțe să dezvolte mecanismul adecvat. A fost important să dăm acest semnal Ucrainei că știm foarte bine cât de important este acest flux de venit de încredere”, a declarat von der Leyen reporterilor.

Până acum, blocul s-a angajat să acorde Ucrainei 9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi excepționale pentru a ajuta țara să își susțină bugetul pentru 2022. Banii sunt strânși de către Comisie pe piețele internaționale. Sumenele sunt acoperite cu garanții folosind bugetul comun al UE și contribuțiile naționale.

Volodimir Zelenski a declarat la începutul acestei luni țara sa va avea nevoie de aproximativ 55 de miliarde de euro. Banii necesari pentru a susține deficitul bugetar de anul viitor și pentru a repara infrastructura deteriorată.

Fondul Monetar Internațional a estimat că, pentru 2023, Ucraina va avea nevoie lunar de ajutor extern între 3 și 4 miliarde de euro. Baniisunt necesari pentru a-și menține serviciile publice funcționale

Până în prezent, UE a reușit să sprijine Ucraina cu 3 miliarde de euro. În luna mai, UE a transmis că va acorda Ucrainei nouă miliarde anul acesta

Sursă alternativă: Euronews

Urmăriți Politic Media și pe Google News