Război în Ucraina: rachetele rusești omoară 51 de civili

Razboi in Ucraina: atac cu rachete rusești - 51 de morți
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Acest război din Ucraina face în continuare victime nevinovate. Cel puțin 51 de persoane au fost ucise într-un atac cu rachete din Ucraina. Potrivit oficialilor ucraineni, rachetele au lovit o cafenea și un magazin alimentar dintr-un sat din regiunea Harkov. Moscova nu a comentat până acum atacul.

Maria Adeeva, directorul de cercetare la Asociația de experți europeni din Ucraina, a numit acest atac cu rachete din Hroza „în mod clar deliberată”. Un alt masacru al acestui război din Ucraina.

„Rușii știau că toți acești oameni sunt acolo și au atacat cu precizie această clădire”, a spus Adeeva pentru Al Jazeera. „Această lovitură a fost atât de mare încât, din câte știm acum, doar 30 de cadavre pot fi identificate din 51 de persoane ucise, astfel încât 20 de cadavre încă nu sunt identificate”, a spus ea.

Volodimir Zelenski, participant la un summit cu liderii europeni în Spania pentru a obține sprijinul aliaților Ucrainei, a denunțat atacul. El a spus că atactul din satul Hroza este o „crimă rusă dovedit de brutală”. De asemenea și „un act de terorism complet deliberat”.

Circumstanțele acestui episod de război în Ucraina

Aproximativ 60 de persoane se aflau în cafenea, asistând la o veghe după o înmormântare. Informația este dată de ministrul Afacerilor Interne, Ihor Klymenko. Acesta a furnizat de fapt și numărul morților.

Potrivit informațiilor preliminare de la Kiev, satul a fost lovit de o rachetă Iskander. Procurorii ucraineni au făcut publice fotografii care arată corpuri însângerate. Satul Hroza avea o populație de aproximativ 500 de persoane înainte de război. Este situat în regiunea de nord-est a Harkovului. Satul și alte părți ale regiunii au fost capturate de Rusia la începutul războiului și recucerite de Ucraina în septembrie 2022.

Localitatea se află la doar 30 de kilometri  vest de Kupiansk, un punct cheie al efortului militar rusesc. Zelensky a vizitat zona marți pentru a se întâlni cu trupele și a inspecta echipamentele furnizate de Occident.

Surse: Associated Press, AlJazeera

Citește și Război în Ucraina: bombardament ziua…