Israelienii vor merge fără viză în SUA. Administrația Biden confirmă

Bilnken și Netanyahuu despre programul fără viză în SUA
Bilnken și Netanyahuu despre programul fără viză în SUA
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Administrația președintelui american Joe Biden a confirmat că israelienii să călătorească fără viză în SUA. Aceasta în ciuda  îngrijorărilor cu privire la tratamentul acordat de Israel palestinienilor, relatează Aljazeera. Anunțul vine după o întâlnire de săptămâna trecută dintre Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite. Cei doi lideri au promis să continue cooperarea între cele două state.

Departamentul SUA pentru Securitate Internă a declarat că Israelul a fost inclus în Programul de scutire de viză (VWP). Ei vor putea călători în SUA fără viză  începând cu 30 noiembrie. Secretarul pentru Securitatea Internă, Alejandro Mayorkas, a subliniat importanța desemnării Israelului în Programul de scutire de viză. Este o recunoaștere semnificativă a intereselor comune de securitate și a strânsei cooperări dintre cele două țări. Demersul vine după un deceniu de eforturi și coordonare între Statele Unite și Israel. Se va intensifica colaborarea în combaterea terorismului, aplicarea legii și alte priorități comune.

Ambasadorul Israelului în SUA, Michael Herzog, a salutat decizia ca fiind o etapă semnificativă în relația bilaterală. El a subliniat că legăturile interpersonale, fundamentale pentru relația specială dintre cele două țări, se vor întări și mai mult. Totuși, zeci de cetățeni americani și străini de origine palestiniană sunt în mod obișnuit respinși de autoritățile israeliene. Doar acestea controlează orice accesul la teritoriile palestiniene ocupate.

De exemplu, Israelul în 2019 le-a blocat pe congresmanele americane Ilhan Omar și Rashida Tlaib să viziteze țara și teritoriile palestiniene ocupate din cauza „activităților lor de boicot împotriva Israelului”.

În declarația de miercuri, administrația Biden a spus că Israelul „a făcut actualizări ale politicilor sale de intrare pentru a îndeplini cerința VWP. Vor fi extinse privilegiile reciproce tuturor cetățenilor americani, indiferent de originea națională, religie sau etnie”.

Sursă: AlJazeera

 

 

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News