Banca centrală a Ucrainei tipărește bani pentru a face față războiului

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Banca centrală a Ucrainei tipărește bani pentru a face față războiului, relatează Deutsche Welle. Măsura nu este una sustenabilă

Pe măsură ce războiul împotriva Rusiei intră în cea de-a șaptea lună, Ucraina este aproape blocată financiar. Țara încearcă să rămână pe linia de plutire în timp ce luptă împotriva forțelor invadatoare ale Moscovei.

Veniturile fiscale au scăzut din cauza unei economii în cădere liberă. Cheltuielile militare au crescut vertiginos, lăsând guvernul confruntat cu un deficit bugetar de 5,02 miliarde de euro pe lună.

Pentru a compensa lipsa de numerar, banca centrală a Ucrainei a tipărit efectiv bani. Aceasta a cumpărat obligațiuni guvernamentale în valoare de 7,7 miliarde de dolari în ultimele șase luni.

Potrivit Financial Times a relatat că tipografiile au creat efectiv 3,6 miliarde de dolari doar în iunie.

Tipărirea de bani avea sens la începutul războiului, când există mult haos și permitea să strângeți bani foarte repede, a declarat pentru DW coautorul raportului, economistul Yuriy Gorodnichenko de la Universitatea din California, Berkeley. Dar nu este o soluție durabilă. Dacă continui să faci asta, vei distruge restul economiei.

La începutul acestei luni, un raport al Centrului de Cercetare Economică și Politică (CEPR) cu sediul la Londra a îndemnat la o scădere pentru tipărirea banilor. Acesta a avertizat că Ucraina se va confrunta probabil cu o inflație mult mai mare, o criză valutară și chiar o situație bancară.

Sursă: DW

Urmăriți Politic Media și pe Google News