Blocul politic condus de Giorgia Meloni obține poziții cheie în Parlamentul European

Giorgia Meloni
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Blocul politic de dreapta condus de premierul italian Giorgia Meloni, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a obținut poziții importante în cadrul a peste o duzină de comisii din Parlamentul European, ca urmare a alegerilor din acest an, relatează Deutsche Welle

Din cele 20 de comisii și patru subcomisii ale Parlamentului, grupul ECR a primit 13 poziții, inclusiv trei funcții de președinte și 10 funcții de vicepreședinte. Dintre acestea, șapte poziții esențiale, inclusiv în comisii care se ocupă de afaceri externe, securitate, mediu și sănătate publică, au fost atribuite membrilor partidului Frații Italiei, condus de Giorgia Meloni, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de mandatul anterior, când partidul deținea doar o poziție. Carlo Fidanza, membru al Fraților Italiei, a declarat pentru DW că partidul său este „mândru” de această creștere.



Un consultant de la Bruxelles, plătit de Comisia Europeană, a lansat un avertisment privind influența tot mai mare a partidelor de dreapta, în special Frații Italiei, condus de Giorgia Meloni, sugerând că aceasta ar putea afecta negativ drepturile femeilor, libertatea presei și gestionarea migrației. Aceste afirmații reflectă un narativ tot mai des întâlnit în rândul partidelor centriste europene, care se opun creșterii puterii politice a formațiunilor de dreapta.

Însă, acest tip de discurs ridică întrebări legate de libertatea de exprimare și toleranța politică. Centrul politic european, prin aceste încercări de a bloca ascensiunea unor voci diferite, pare să limiteze dreptul la opinie al unor partide legitime, în timp ce promovează propriile viziuni. Această tendință poate fi percepută ca un atac direct la adresa pluralismului democratic și chiar a libertății presei, exact acele valori pe care partidele centriste pretind că le protejează.

Recent, comisarul european Thierry Breton, membru al unui partid centrist, a fost implicat într-un scandal de cenzură, acuzat de interferență în alegerile prezidențiale din SUA după ce a trimis o scrisoare lui Elon Musk, avertizând asupra „conținutului dăunător” pe platforma X. Această acțiune ridică semne de întrebare cu privire la ipocrizia blocului centrist, care, deși se declară apărător al libertății de exprimare, nu ezită să intervină când platformele nu le servesc propriile interese politice.

În urma alegerilor europene din iunie, care au înregistrat o creștere a influenței dreptei extreme în Parlamentul European, grupurile centriste au încercat să blocheze accesul politicienilor de extremă dreapta la funcțiile de conducere din comisii. Cu toate acestea, după succesul partidului lui Meloni în obținerea acestor poziții cheie, Nicola Procaccini, co-președinte al grupului ECR și parlamentar al Fraților Italiei, a salutat rolul crescând al blocului său în afacerile parlamentare europene.

„În ciuda încercărilor stângii de a ne boicota în toate comisiile, rezultatul pozitiv al voturilor de astăzi arată că majoritatea s-a schimbat și că conservatorii pot fi decisivi în această legislatură de cinci ani”, a declarat Procaccini.

De notat mai este și faptul că, Meloni a fost exclusă din negocierile pentru funcțiile de top din cadrul Consiliului UE.

După alegerile europene din 2024, deși gruparea sa politică, Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), a câștigat influență în Parlamentul European, liderii statelor membre din centrul politicii europene au convenit asupra unei împărțiri a funcțiilor de top fără implicarea ei. Aceștia au sprijinit candidați precum Ursula von der Leyen, António Costa și Kaja Kallas pentru cele mai importante poziții în Comisia Europeană, Consiliul European și serviciile externe ale UE, ceea ce a stârnit nemulțumirea Meloni.

Meloni a criticat dur aceste acorduri „de culise”, descriindu-le drept „nerealiste” și acuzând liderii UE că ignoră mesajele venite din partea alegătorilor. Ea a subliniat că Uniunea Europeană pare să funcționeze ca un „gigant birocratic invaziv” și a pledat pentru un rol mai activ al Italiei în aceste procese decizionale. Excluderea sa din negocieri a fost percepută ca o încercare a liderilor centriști de a menține echilibrul politic și de a limita influența partidelor de dreapta emergente în Europa, inclusiv a blocului condus de Meloni

Surse alternative: DW, Politico

Urmăriți Politic Media și pe Google News