Brazilia vrea să-și scufunde cea mai mare navă de război în apele internaționale

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Brazilia plănuiește să abandoneze cea mai mare navă de război din apele internaționale. Portavionul ar putea deveni cel mai mare gunoi din ocean.

São Paulo, un portavion vechi de 60 de ani, plutește abandonat în Oceanul Atlantic de Sud de cinci luni.

Cântărind 34.000 de tone, este cea mai mare navă de război braziliană existentă. Brazilia a vândut nava unui depozit de fier vechi din Turcia pentru a fi dezmembrată. A plecat spre Turcia în august anul trecut dar nu i s-a permis să andoceze în țară. Autoritățile turce au spus că nava avea azbest, un material toxic care se găsește în mod obișnuit în navele fabricate în secolul 20.

Nava s-a întors apoi și s-a întors în Brazilia, dar în septembrie, a fost împiedicată să acosteze pe coasta statului Pernambuco. A fost lăsată abandonată de-a lungul coastei braziliene timp de cinci luni.

Pe 20 ianuarie, marina braziliană a mutat în sfârșit nava în apele internaționale.

Marina braziliană a declarat într-o declarație din 20 ianuarie că a împiedicat acostarea navei, deoarece corpul său a fost grav avariat. Marina a precizat că prezintă un risc pentru alte ambarcațiuni din apele braziliene.

Armata braziliană vrea acum să abandoneze nava pe mare. Următoarea mișcare a marinei ar putea fi să o scufunde cu explozibili, au declarat surse militare pentru Folha de São Paulo

Scufundarea navei ar fi „neglijență gravă”, a declarat pentru Time Jim Puckett, directorul organizației non-profit Basel Action Network.

Vorbim despre o navă de război care conține atât materiale periculoase, cât și materiale valoroase. Ar trebui să fie adusă pe teritoriul Braziliei și gestionată într-un mod ecologic”, a spus Puckett pentru Time. „Nu o poți scufunda pur și simplu”.

Planul marinei de a abandona și scufunda nava a fost criticat și de Ministerul brazilian al Mediului, care este îngrijorat de impactul asupra mediului pe care l-ar putea avea azbestul dacă ar fi eliberat în ocean.

Fibrele de azbest pot provoca boli grave precum cancerul pulmonar și azbestoza

Ministrul mediului din țară, Marina Silva, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la azbest ministrului brazilian al apărării, José Múcio Monteiro. Cu toate acestea, marina va avea ultimul cuvânt cu privire la modul de a gestiona nava.

Sursă: Insider News

Urmăriți Politic Media și pe Google News