CCR și BEC zguduie democrația din România: Decizii controversate care pot arunca țara în haos

CCR BEC Contestații prezidențiale
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

CCR și BEC zguduie democrația din România. Curtea Constituțională a României (CCR) a ordonat renumărarea integrală a celor peste 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Decizia include verificarea voturilor valabil exprimate și a celor nule, iar rezultatele urmează să fie transmise către CCR până la 1 decembrie, ora 22:00 – la o oră după închiderea urnelor pentru alegerile parlamentare. Acest calendar ridică semne mari de întrebare cu privire la modul în care instituțiile responsabile gestionează procesul democratic.

Calendarul controversat al renumărării

Biroul Electoral Central (BEC), responsabil de implementarea deciziei CCR și organizarea alegerilor, a anunțat că toate procesele-verbale scanate vor fi trimise prin e-mail către BEC și statisticieni până la termenul-limită. Spre deosebire de procesul inițial de numărare, aceste documente nu vor fi introduse în sistemul clasic de centralizare, ridicând întrebări despre transparență și integritate. Practic, rezultatul renumărării va fi comunicat după închiderea urnelor pentru alegerile parlamentare

Această întârziere lasă în suspans validarea primului tur și deschide calea către o posibilă decizie post-electorală privind anularea scrutinului. Mai grav este faptul că acest calendar permite o influențare indirectă  unei eventuale decizii a CCR în funcție de rezultatele alegerilor parlamentare

O democrație sub asediu

Sincronizarea dintre finalizarea renumărării după alegerile parlamentare reprezintă fără îndoială o decizie controversată. Este o încălcare a principiilor democratice în spiritul legii și poate influența în mod indirect voința populară exprimată în primul tur al prezidențialelor.

Legea privind alegerea președintelui României stipulează că alegerile pot fi anulate doar dacă se demonstrează fraude care modifică atribuirea mandatului sau ordinea candidaților. Cu toate acestea, amânarea validării, coroborată cu decizia de renumărare, pare să creeze premisele unui proces electoral influențat politic, afectând încrederea publicului.

Curtea Constituțională a României (CCR) și Biroul Electoral Central (BEC) sunt instituții dominate politic de PSD. Decizia vine într-un context extrem de tensionat, diferența dintre candidatul de pe locul al doilea, Elena Lasconi (USR), și candidatul de pe locul al treilea, Marcel Ciolacu (PSD), fiind de doar 2.700 de voturi.

Decizia CCR de a ordona renumărarea tuturor voturilor vine în urma contestațiilor depuse de către Cristian Terheș, fost europarlamentar PSD pe vremea lui Liviu Dragnea. Acestea a invocat posibile fraude. Terheș a susținut că în anumite secții (3 secții) s-au făcut corecturi inexplicabile în defavoarea altor candidați, precum Ludovic Orban, cadidat care s-a retras din cursa prezidențială, însă numele său a rămas pu buletinul de vot.  Pe de altă parte, diferența minimă dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu a alimentat speculațiile că renumărarea ar putea modifica ordinea candidaților care intră în turul al doilea.

Ce urmează?

CCR trebuie să decidă dacă rezultatele primului tur rămân valabile sau dacă vor convoca un nou scrutin. În cazul anulării, legislația impune repetarea turului I în a doua duminică de la data deciziei. Cu toate acestea, întârzierea procesului riscă să adâncească criza politică și să afecteze încrederea publicului în instituțiile care ar trebui să garanteze respectarea regulilor democratice.

Decizia CCR și calendarul stabilit de BEC reprezintă o situație fără precedent, iar transparența și corectitudinea procesului electoral sunt acum sub lupă. România se află într-un moment delicat pentru viitorul său democratic, iar deciziile din zilele următoare vor avea un impact major asupra stabilității țării.

Urmăriți Politic Media și pe Google News