Renumărarea voturilor: Fără observatori, fără camere video, rezultatele vor fi confidențiale

renumărarea voturilor
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Renumărarea voturilor: Fără observatori, fără camere video, rezultatele vor fi confidențiale. Procesul de renumărare organizat de Biroul Electoral Central a celor peste 9,4 milioane de voturi din primul tur al alegerilor prezidențiale, urmare a unei decizii emise de Curtea Constituțională a României (CCR), continuă să fie marcat de controverse. Toni Greblă, președintele BEC,  a declarat, într-o intervenție la Gândul, că rezultatele vor fi comunicate exclusiv către CCR, care va decide dacă și când le va face publice.

CCR a emis ieri o decizie fără precedent, cerând revizuirea completă a buletinelor de vot, iar Biroul Electoral Central (BEC) este responsabil de organizarea procesului. BEC a refuzat cererile de acces depuse de observatori independenți și de reprezentanți ai partidelor politice, amplificând acuzațiile de lipsă de transparență

USR contestă decizia la Înalta Curte

Uniunea Salvați România (USR) a depus o contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție, considerând că renumărarea voturilor într-un cadru atât de opac subminează principiile democratice.

Decizia BEC nr. 205D/28 noiembrie 2024 este nelegală și trebuie să fie anulată din mai multe considerente, spun reprezentanții USR.

Rămâne însă neclar dacă Înalta Curte poate interveni, având în vedere că BEC acționează pe baza unei hotărâri a CCR

Transparență și corectitudinea sub semnul întrebării

Decizia BEC de a exclude observatorii și de a nu utiliza camere video pentru monitorizarea procesului ridică suspiciuni serioase. Aceste măsuri ar fi oferit o garanție minimă de corectitudine, mai ales în contextul în care diferența dintre locurile 2 și 3, Elena Lasconi (USR) și Marcel Ciolacu (PSD), este de doar 2.700 de voturi.

În plus, rezultatele renumărării vor rămâne confidențiale până la o eventuală decizie a CCR de publicare, ceea ce întărește percepția că procesul este influențat politic. Aceste condiții favorizează suspiciunile de manipulare și afectează grav încrederea publicului în sistemul electoral

CCR susține că renumărarea este esențială pentru clarificarea suspiciunilor de fraudă, însă refuzul BEC de a permite accesul observatorilor și lipsa unor mecanisme transparente de verificare ridică întrebări serioase. Deciziile luate până acum par să favorizeze PSD, care controlează majoritatea în CCR și BEC, alimentând speculațiile privind influența politică.

Biroul Electoral Central susține că legislația nu prevede explicit posibilitatea observării procesului de renumărare. Însă, la fel de bine, nici nu o interzice.

Organizația civică Funky Citizens a anunțat că BEC a refuzat cererea de a permite observatori independenți la renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News