Ce scrie presa internațională despre demisia lui Klaus Iohannis?

Iohannis
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Demisia președintelui Klaus Iohannis, anunțată luni, a fost relatată pe larg de marile publicații internaționale, care au evidențiat atât contextul politic tensionat din România, cât și implicațiile pentru viitorul țării în Uniunea Europeană și NATO.

Reuters: Decizie strategică pentru a evita suspendarea

Potrivit Reuters, Iohannis și-a prezentat demisia pentru a evita un proces de suspendare inițiat de opoziția parlamentară. Agenția britanică remarcă polarizarea puternică a electoratului românesc și ascensiunea extremiștilor de dreapta în perspectiva alegerilor prezidențiale repetate din luna mai. Reuters mai notează că România, un stat-cheie la granița Ucrainei și membru NATO, se confruntă cu instabilitate instituțională, amplificată de rezultatul surprinzător al primului tur al alegerilor anulate.

Politico: Un gest pentru a evita „teatrul” politic

Jurnaliștii de la Politico pun accentul pe faptul că Iohannis a ales să demisioneze pentru a preveni spectacolul mediatic al unei proceduri de suspendare. Publicația amintește că mandatul său a fost prelungit forțat după anularea alegerilor prezidențiale din cauza suspiciunilor de ingerință rusă. Curtea Constituțională a hotărât repetarea scrutinului, ceea ce a complicat scena politică românească și a amplificat incertitudinea politică.

Bloomberg: O mișcare pentru detensionarea scenei politice

Bloomberg analizează demisia lui Iohannis în cheia unui efort de calmare a tensiunilor după decizia instanței de a invalida alegerile din 2024. Publicația notează că, deși plecarea lui nu va influența calendarul alegerilor din mai, aceasta ar putea reduce presiunea asupra partidelor tradiționale, afectate de acuzații de corupție și pierderea încrederii electoratului. Bloomberg evidențiază și creșterea susținerii pentru extrema dreaptă, pe fondul nemulțumirilor populare față de actuala clasă politică.

Deutsche Welle: Presiunea extremei drepte

Postul german Deutsche Welle subliniază că Iohannis a cedat presiunii partidelor extremiste, care au cerut plecarea sa după anularea alegerilor din decembrie. DW mai precizează că, în conformitate cu prevederile constituționale, Ilie Bolojan, președintele Senatului, va prelua atribuțiile de șef al statului, responsabil pentru politica externă și apărare, până la alegerea unui nou președinte pe 4 mai 2025.

Presa internațională interpretează demisia lui Klaus Iohannis ca pe o decizie tactică menită să evite o criză constituțională și să reducă tensiunile politice interne. Pe fondul creșterii influenței extremismului de dreapta și a controverselor privind ingerințele străine în alegeri, viitorul politic al României rămâne incert, iar alegerile din mai vor fi un test major pentru democrația țării.

Urmăriți Politic Media și pe Google News