Centrala nucleară Zaporijie a fost oprită complet

Materiale radioactive
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Centrala nucleară Zaporijie a fost oprită complet. Ultimul reactor aflat în funcțiune a fpst deconectat de la rețeaua electrică. Potrivit Energoatom, sunt în desfășurare pregătiri pentru răcirea acestuia

Centrala și-a pierdut sursa exterioară de energie în urmă cu o săptămână. Atunci toate liniile electrice au fost deconectate ca urmare a bombardării. A funcționat în „modul insular” timp de câteva zile, generând energie electrică pentru sistemele de răcire esențiale din singurul său reactor funcțional rămas.

Energoatom a spus că riscul rămâne mare ca energia din exterior să fie întreruptă din nou, caz în care centrala ar trebui să pornească generatoare diesel de urgență pentru a menține reactoarele reci și pentru a preveni o topire nucleară. Șeful companiei a declarat joi pentru Associated Press că uzina are motorină doar pentru 10 zile.

Centrala este una dintre cele mai mari 10 centrale atomice din lume. A fost ocupată de forțele ruse încă din primele etape ale războiului. Ucraina și Rusia și-au dat vina reciprocă pentru bombardarea în jurul centralei care a deteriorat liniile electrice care o conectează la rețea.

Energoatom și-a reînnoit apelul pentru ca forțele ruse să părăsească centrala nucleară Zaporijie. De asemenea, Compania cere crearea unei „zone demilitarizate” în jurul acesteia.

Sursă alternativă: Associated Pres

Urmăriți Politic Media și pe Google News