Comisia Europeană avertizează România că riscă să piardă accesul la fondurile europene.

Comisia Europeană
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Comisia Europeană solicită României să înăsprească politica fiscală, să implementeze reforme și să accelereze atragerea fondurilor europene. Un nou raport publicat de executivul de la Bruxelles avertizează România în legătură cu măsurile inadecvate pentru reducerea deficitului bugetar și atrag atenția că țara noastră se confruntă cu dezechilibre majore. Specialiștii Comisiei Europene estimează că România va încheia anul cu un deficit uriaș

Raportul indică faptul că România nu a depus eforturi suficiente pentru a reduce deficitul bugetar anul trecut, iar primele luni din 2024 arată o creștere a acestuia comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Proporția datoriei publice în PIB este estimată să ajungă la 50,9% până la sfârșitul anului 2024, în creștere de la 48,8% în 2023. Similar cu anii precedenți, creșterea anticipată a deficitului public în 2024 reflectă majorarea semnificativă a cheltuielilor publice curente.

De asemenea, România este criticată pentru întârzierile în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care trebuie finalizat până în august 2026. Instituția recomandă României „accelerarea semnificativă a implementării programelor de politică de coeziune și a planului de redresare și reziliență, inclusiv a capitolului REPowerEU, asigurând finalizarea reformelor și investițiilor până în august 2026, prin garantarea unei guvernanțe eficiente și consolidarea capacității administrative”, se menționează în documentul publicat de Comisia Europeană

Dacă raportul va fi aprobat de Consiliul European, Comisia Europeană ar putea suspenda sau limita fondurile europene destinate României din cauza neîndeplinirii criteriilor.

Vezi ♦ Italia este de zece ori mai eficientă în implementarea PNRR decât România

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News