Comisia Europeană a anunțat joi că nu intenționează să inițieze discuții formale cu Ucraina după ce Kievul a impus un embargo parțial asupra exporturilor de petrol rusesc către Ungaria și Slovacia, informează Politico Europe
În luna iunie, Ucraina a adoptat sancțiuni care blochează tranzitul petrolului brut livrat de cea mai mare companie privată de petrol din Rusia, Lukoil, către Europa Centrală, generând temeri de penurie de aprovizionare în Budapesta și Bratislava.
Luna trecută, cele două țări au trimis o scrisoare executivului UE, solicitând deschiderea de consultări de urgență cu Ucraina în legătură cu această măsură – un pas preliminar înainte de acțiuni legale. Ele au susținut că Kievul încalcă un acord comercial amplu din 2014 cu Bruxelles-ul.
Însă joi, executivul UE a respins cererea. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari, a declarat reporterilor că consultările de urgență „nu par a fi garantate,” argumentând că, în evaluarea preliminară a Comisiei, sancțiunile nu prezintă „un risc imediat pentru securitatea aprovizionării [ambelor țări].”
Ujvari a precizat că Comisia Europeană încă „verifică faptele” și a răspuns la scrisoarea trimisă de Ungaria și Slovacia cu o cerere de informații suplimentare. După invazia la scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022, UE a impus un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, dar a exceptat aprovizionarea prin conducte – inclusiv cele care ajung în Ungaria și Slovacia prin conducta Druzhba – pentru a oferi acestor țări timp să găsească surse alternative, cu înțelegerea că vor face acest lucru rapid.
Sursă: Politico Europe
Flux știri internaționale