Curtea Constituțională amână decizia privind validarea și anularea rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale

CCR BEC Contestații prezidențiale
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat că va amâna până vineri atât decizia privind validarea rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale, cât și hotărârea în legătură cu cererea de anulare a acestuia. Decizia vine în urma unei solicitări depuse de candidatul Cristian Terheș, care a cerut renumărarea tuturor voturilor, invocând presupuse nereguli în procesul de numărare.

Update: CCR cere renumărarea tuturor voturilor

Curtea Constituțională a hotărât renumărarea tuturor voturilor exprimate în turul I al alegerilor prezidențiale, ca urmare a unei contestații depuse de Cristian Terheș. Acesta a reclamat nereguli care ar fi influențat clasamentul primilor doi candidați, Elena Lasconi și Călin Georgescu, invocând corecturi în secții ce ar fi redus voturile lui Ludovic Orban. Terheș a mai acuzat propagandă electorală a membrilor USR înainte de încheierea votului în SUA și utilizarea boților pentru promovarea lui Călin Georgescu.

În schimb, cererea de anulare a alegerilor depusă de Sebastian Popescu a fost respinsă ca tardivă, la fel ca și o plângere referitoare la finanțarea campaniei lui Călin Georgescu.

Curtea Constituțională a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) să renumere cele 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor. Surse oficiale susțin că această sarcină este aproape imposibil de realizat într-un termen atât de scurt.

„Este aproape imposibil ca BEC să finalizeze renumărarea până mâine, având în vedere volumul imens de voturi. O nouă amânare ar putea deveni necesară,” a declarat o sursă oficială pentru G4Media.

Motivarea cererii lui Cristian Terheș

Solicitarea de renumărare a voturilor depusă de Cristian Terheș se bazează pe afirmațiile acestuia privind posibile erori în procesul de centralizare a rezultatelor. Terheș a semnalat discrepanțe în câteva secții de votare, unde numărul de voturi atribuite lui Ludovic Orban ar fi fost corectat semnificativ. Exemplele oferite indică situații în care voturile pentru Orban ar fi fost reduse, de la 35 la 1 sau de la 58 la 1.

Aceste nereguli, conform lui Terheș, ar fi suficiente pentru a pune sub semnul întrebării integritatea procesului electoral și pentru a justifica reluarea numărătorii.

Contextul amânării

Conform legii, Curtea Constituțională trebuie să valideze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și să anunțe oficial primii doi candidați care intră în turul al doilea. În mod normal, acest proces trebuia încheiat până vineri, dar cererea de renumărare ar putea duce la o întârziere suplimentară, afectând calendarul electoral.

În cazul unei amânări prelungite, există riscul ca organizarea turului al doilea, programat pentru 8 decembrie, să fie afectată. Campania electorală pentru al doilea tur a început deja, însă validarea rezultatelor rămâne o etapă esențială pentru desfășurarea scrutinului.

Urmăriți Politic Media și pe Google News