Curtea Europeană de Justiție penalizează Ungaria cu 1 milion de euro pe zi pentru politicile de migrație și azi

Viktor Orban
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a hotărât joi că Ungaria trebuie să plătească o sumă de 200 de milioane de euro, plus o penalitate de 1 milion de euro pentru fiecare zi de întârziere în implementarea măsurilor solicitate privind politicile de migrație și azil.

Considerând că Ungaria încă nu respectase hotărârea din 2020 (cu excepția zonelor de tranzit, pe care Ungaria le-a închis înainte de pronunțarea actualei hotărâri), Comisia Europeană a inițiat o nouă acțiune pentru nerespectarea obligațiilor, solicitând impunerea de sancțiuni financiare.

În 2020, CEJ a ordonat Ungariei să înceteze aceste practici, însă guvernul de la Budapesta a ignorat avertismentele. Judecătorii au concluzionat că Ungaria nu a respectat „principiul cooperării sincere” și evită în mod deliberat aplicarea legislației europene privind cererile de azil.

Această dispută a început în decembrie 2020, când CEJ a constatat pentru prima dată că Ungaria, sub conducerea prim-ministrului Viktor Orbán, a restricționat accesul la procedurile de azil pentru cei care solicită protecție internațională. Curtea a subliniat că autoritățile maghiare au reținut ilegal solicitanții de azil în zone de tranzit la granițe, aceștia fiind ținuți în condiții asemănătoare detenției în timp ce așteptau procesarea cererilor lor. De asemenea, li s-a refuzat dreptul de a rămâne în Ungaria în timp ce apelau deciziile de respingere a cererilor de azil și au fost expulzați, ceea ce contravine legislației UE care garantează dreptul de a rămâne în țară până la soluționarea definitivă a cererii de azil.

Comunicatul transmis de Curtea Europeană de Justiție poate fi consultat AICI

Urmăriți Politic Media și pe Google News