Liderii G7 au convenit să acorde Ucrainei un împrumut utilizând activele înghețate ale Rusiei.

Liderii G7
Liderii G7
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Liderii grupului G7 au convenit să acorde un împrumut de 46 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucrain folosind dobânzile generate din profiturile activelor înghețate ale băncii centrale a Rusiei drept garanție, informează Euronews

Majoritatea fondurilor ar fi furnizate sub formă de împrumut de către guvernul SUA, susținut de profiturile extraordinare obținute din aproximativ 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate.

Diplomații au confirmat că s-a ajuns la un acord privind această înțelegere înainte ca liderii să aterizeze în sudul Italiei pentru summitul de trei zile. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va fi prezent și este de așteptat să semneze un acord bilateral de securitate separat cu președintele american Joe Biden

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, gazda summitului din acest an, va întâmpina liderii G7  – Statele Unite, Canada, Germania, Franța, Italia, și Regatul Unit – precum și pe liderii Consiliului European și ai Comisiei Europene.

În încercarea de a-și depăși reputația de club exclusiv pentru Vestul bogat, Italia a invitat peste 10 alte țări pentru discuții paralele. Printre acestea se numără Mohamed bin Zayed din Emiratele Arabe Unite, președintele Algeriei Abdelmadjid Tebboune, regele Abdullah II al Iordaniei și președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan.

Absenți notabili sunt Egiptul și Arabia Saudită, care, conform unei liste văzute de Al Jazeera, fuseseră invitate.

Momentul nu ar putea fi mai potrivit pentru Meloni, care va prezida summitul ca o figură de frunte în ascensiune în Europa, după victoria partidului ei de dreapta în alegerile recente pentru Parlamentul European, care au marcat o orientare spre dreapta în întreg continentul.

„Sunt mândră să merg la G7 cu cel mai puternic guvern dintre toate,” a declarat prim-ministrul în drum spre Puglia.

♦ Rezultate oficiale pentru alegerile europarlamentare

Surse: Euronews, AlJazeera

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News