Discursul președintelui cu prilejul Zilei Naționale a României

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 1 decembrie 2022, la Palatul Cotroceni, un discurs în cadrul recepției oferite cu prilejul Zilei Naționale a României.

Dragi români,

Celebrăm astăzi momentul istoric în care visul de secole al poporului nostru a devenit realitate. Cu emoție și recunoștință, evocăm amintirea celor care, însuflețiți de patriotism și conduși de viziunea unei națiuni moderne, au înfăptuit Unirea la Chișinău, la Cernăuți, la Iași, la Alba-Iulia și la București.

Valorile și idealurile în care au crezut și pentru care s-au jertfit înaintașii noștri în Primul Război Mondial, pe Jiu, la Dragoslavele ori în bătăliile de la Mărășești, Mărăști și Oituz sunt temelia României puternice. Aceste valori și idealuri ne-au dat mereu forța de a merge înainte, chiar și în cele mai dificile vremuri.

Dificultățile ne întăresc și dau semnificație mesajului Zilei noastre Naționale peste generații. În momentele majore ale istoriei, noi, românii, suntem solidari și devenim, împreună, mai puternici și mai respectați.

Sărbătoarea Zilei Naționale din acest an ne găsește într-un nou context tensionat, provocat de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, un stat independent și suveran, care dă lumii întregi, de peste nouă luni, un vibrant exemplu de luptă pentru apărarea libertății și a democrației.

Războiul de la granițele noastre a declanșat o criză de securitate, o criză energetică și o criză umanitară. Totodată, a generato ascensiune a extremismelor și a discursului urii.

Trăim timpuri foarte complicate, care ne pun la încercare și ne testează inclusiv sistemul de valori.

România de astăzi este un pilon de securitate într-o zonă geopolitică marcată de incertitudine. Suntem o țară stabilă, care a făcut progrese semnificative în ultimii ani, inclusiv reforme consistente în domeniul justiției. Această realitate este recunoscută și de Comisia Europeană, care a dat undă verde ridicării MCV pentru țara noastră. Este o nouă dovadă incontestabilă că România se dezvoltă accelerat și este un membru puternic al marii familii europene.

În anii care vor urma, mai avem multe de făcut pentru a clădi o țară realmente prosperă

Cetățenii au, în mod firesc, mari așteptări de la clasa politică, mai ales în această perioadă dificilă. Ne aflăm deja pe un drum plin de schimbări, de reforme, de eforturi de modernizare a statului, a instituțiilor

Este un proces de durată, pe care eu îl văd ireversibil. Românii au nevoie de progrese cât mai tangibile și imediate pentru creșterea bunăstării și a nivelului de trai.

Țara noastră are la dispoziție fonduri suficiente, prin PNRR și alte programe europene, pentru a produce schimbările necesare. Îndemn autoritățile să uzeze toate instrumentele disponibile.

La mulți ani, dragi români!, a încheiat președintele discursul său

Discursul integral poate fi consultat AICI

Urmăriți Politic Media și pe Google News