Klaus Iohannis, întâlnire cu șefii misiunilor diplomatice din România

Klaus Iohannis
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut astăzi un discurs cu prilejul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice din România.

Îmi face o deosebită plăcere să vă întâlnesc din nou la început de an pentru a împărtăși cu dumneavoastră această retrospectivă anuală a realizărilor politicii externe românești, precum și așteptările și obiectivele noastre prioritare pentru anul 2023.

Anul 2022 a fost și un an al curajului în fața invaziei ruse. Un an al apărării democrației și al principiilor suverane, un an al unității de acțiune și al solidarității.

Valorile noastre democratice au fost atacate direct și am reacționat fără ezitare. Încă din prima zi a războiului, România s-a implicat activ în reacția comunității internaționale democratice și în procesul de adaptare strategică impus de noua realitate de securitate.

La nivel european, am încredere că anul 2023 va fi un reper pentru o Uniune Europeană mai puternică și mai rezilientă, o Uniune a valorilor, capabilă să proiecteze stabilitate și pregătită să facă față provocărilor viitorului.

Urăm succes Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene. Salutăm angajamentul acesteia de a se implica în protejarea valorilor democratice și a statului de drept, față de care România însăși este profund atașată.

Succesul finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare în 2022 trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată la Schengen. România este pregătită din toate punctele de vedere. Locul României și al cetățenilor săi este în Schengen, a spus Iohannis la întâlnirea cu șefii misiunilor diplomatice din România

Securitatea energetică rămâne prioritară.

România va continua să ia măsurile necesare pentru a se asigura că mixul energetic diversificat se reflectă în facturile cetățenilor.

Pe palierul NATO, vom urmări implementarea deplină a deciziilor Summitului de la Madrid. Din acest an, bugetul dedicat Apărării este de 2,5% din PIB

Discursul integral poate fi consultat AICI

Urmăriți Politic Media și pe Google News