Explozii puternice la centrala nucleară Zaporojie

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Explozii puternice au zguduit zona in care se află centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Organul de supraveghere nuclear mondial, care a cerut „măsuri urgente pentru a ajuta la prevenirea unui accident nuclear. Centrala este acum ocupată de Rusia.

Un nou bombardament a avut loc , atât în ​​apropierea locului, cât și la locul respectiv. Experții AIEA de la instalația Zaporizhzhia au raportat că au auzit mai de o duzină de explozii într-o perioadă scurtă duminică dimineață și au putut vedea unele explozii de la ferestrele lor, se arată în comunicat.

Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că exploziile din apropierea centralei Zaporojie au pus capăt brusc unei perioade de relativ calm în jurul instalației nucleare

Oricine se află în spatele acestui bombardament, trebuie să se oprească imediat, a mai transmis Grossi

Temerile de o catastrofă nucleară au fost în prim plan de când trupele ruse au ocupat centrala în primele zile ale războiului. Continuarea luptei a ridicat spectrul unui dezastru.

Mai multe clădiri, sisteme și echipamente de la centrala electrică – niciuna dintre ele critice pentru siguranța nucleară a centralei – au fost avariate de bombardament, a spus AIEA, citând conducerea centralei.

Rusia și Ucraina se accuză reciproc de bombardamente la centrala nucleară Zaporojie

Operatorul nuclear de stat al Ucrainei a declarat că forțele ruse se află în spatele bombardării centralei. Energoatom a spus într-o postare Telegram duminică că echipamentele vizate și deteriorate din instalație sunt în concordanță cu strategia Kremlinului. Scopul este de a deteriora sau distruge cât mai mult posibil din infrastructura energetică a Ucrainei pe măsură ce vine iarna.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a dat însă vina pe forțele ucrainene. Acesta susține că ucrainenii au bombardat centrala de două ori duminică. El a mai spus că două obuze au lovit în apropierea liniilor electrice care alimentează centrala cu electricitate.

Bombardarea centralei nucleare Zaporojie continuă chiar acum. 15 lovituri ale instalațiilor centralei au fost deja înregistrate, a declarat un consilier Rosenergoatom pentru TASS

Surse alternative: Associated Press, TASS

Urmăriți Politic Media și pe Google News