Germania a înregistrat un record pentru exportul de armament

exportul de armament
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Germania a înregistrat un record pentru exportul de armament în acest an. Guvernul de la Berlin a aprobat exporturi de arme în valoare de cel puțin 8,35 miliarde de euro în acest an. Cea mai mare cifră anuală din istoria recentă a țării, notează DPA

Mai mult de un sfert din armele și echipamentele militare livrate au fost destinate să ajute Ucraina

Datele vin de la Ministerul Economiei la solicitarea lui Sevim Dağdelen, un parlamentar al Partidului Linke de extremă stângă

Coaliția de guvernare formată din trei partide care a câștigat puterea în 2021 a promis că va reduce exporturile de arme. Dar războiul din Ucraina a schimbat angajamentul. Aliații occidentali ai Kievului au trimis de asemenea sprijin militar după ce Rusia a atacat în februarie.

Principiile statului german privind exportul de armament erau în vigoare de zeci de ani. Cancelarul de centru-stânga Olaf Scholz a anunțat încetarea interdicției livrărilor de arme în zonele de război.

De atunci, pentru Ucraina au fost aprobate livrări în valoare de 2,24 miliarde de euro. Au fost trimise tancuri, obuziere autopropulsate, lansatoare de rachete multiple. De asemenea Germania atrimis și un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T.

Dar chiar și fără Ucraina, exportul de armament a atins o valoare de peste 6 miliarde de euro

Prin comparație, în cei 16 ani de guvernare cu Angelei Merkel, pragul de 6 miliarde de euro a fost depășit doar de cinci ori.

În clasamentul celor mai mari țări beneficiare, Ucraina este urmată de patru membri NATO: Țările de Jos, Statele Unite, Marea Britanie și Ungaria.

Cifrele generale pentru 2022 urmează să fie anunțate oficial în ianuarie.

Sursă: DPA; Foto: Reuters

Urmăriți Politic Media și pe Google News