Giorgia Meloni rămâne fermă cu privire la impozitarea băncilor cu 40 %

FILE PHOTO: Italy's Prime Minister Giorgia Meloni attends the European leaders summit in Brussels, Belgium February 9, 2023. REUTERS/Yves Herman
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Giorgia Meloni rămâne fermă cu privire la impozitarea băncilor. Premierul italian și-a asumat ieri „întreaga responsabilitate” pentru decizia de săptămâna trecută de a impune o taxă bancară unică de 40%. Meloni a fost acuzată în spațiul public că a cauzat prejudicii de durată credibilității guvernului său față de piețele financiare

Într-un comentariu pentru ziarele italiene Corriere della Sera, la Repubblica și La Stampa, Giorgia Meloni a spus că decizia privind impozitarea băncilor nu are intenții punitive față de sector.

„Aș face-o din nou. Pentru că cred că trebuie făcute lucrurile potrivite… Aceasta este o decizie pe care am luat-o (pe cont propriu)”, a declarat ea de la Repubblica.

„Este o problemă sensibilă și îmi asum întreaga responsabilitate pentru aceasta”, a adăugat ea.

În încercarea de a-și consolida baza politică, guvernul conservator al Italiei a dezvăluit decizia surpriză luna trecută, doar pentru a reveni în parte, clarificând că exista un plafon al veniturilor 24 de ore mai târziu – și după ce a schimbat pragul pentru a aplica impozitul în între timp.

Noul impozit lovește creșterea venitului net din dobânzi al băncilor pentru 2022 sau 2023, față de 2021, peste anumite praguri.

Trezoreria se aștepta să strângă din acest impozit aproximativ 3 miliarde de euro. Cu toate acestea, înainte de clarificarea plafonului, unele calcule analiștilor ridicaseră veniturile de până la 9 miliarde.

Sursă: Reuters via Swiss Info

Urmăriți Politic Media și pe Google News