Israelul anunță încetarea focului pentru 4 zile și un schimb de prizonieri cu Hamas

Benjamin Netanyahu
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Israelul anunță încetarea focului în Gaza pentru 4 zile și un schimb de prizonieri cu Hamas. Anunțul a fost făcut de premierul israelian, Benjamin Netanyahu

Cabinetul israelian a susținut acordul după discuțiile asupra unui acord mediat de Qatar care au continuat până la primele ore ale dimineții de miercuri, presa israeliană raportând schimburi aprinse între miniștrii guvernului prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

În cele din urmă, doar trei dintre cei 38 de membri ai cabinetului au votat împotriva acrodului privind încetarea focului în Gaza. Ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir și alți doi membri ai partidului său politic de extremă dreaptă.

Biroul premierului a spus că acordul va cere Hamas să elibereze cel puțin 50 de femei și copii în timpul unui armistițiu de patru zile. Pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați, pauza va fi prelungită cu o zi, a spus acesta, fără a menționa eliberarea prizonierilor palestinieni în schimb.

Hamas, care controlează Gaza, a emis, de asemenea, o declarație, confirmând că 50 de femei și copii deținuți pe teritoriu vor fi eliberați în schimbul ca Israelul să elibereze 150 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene.

Acordul reprezintă prima înțelegere de încetare a focului în cadrul unui conflict în care Israelul a efectuat operațiuni militare extinse în regiunea Gaza, locuită de aproximativ 2,3 milioane de persoane. Oficialii palestinieni estimează că cel puțin 14.100 de vieți au fost pierdute, în timp ce Organizația Națiunilor Unite indică că aproximativ 1,7 milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. În același timp, gruparea Hamas a cauzat moartea a cel puțin 1.200 de persoane în cadrul atacurilor sale asupra teritoriului israelian.

♦ Investigație Recorder despre mita și traficul de influență care leagă politicul de Biserică

Sursă: AlJazeera

 

Urmăriți Politic Media și pe Google News