Klaus Iohannis a promulgat legea bacșișului

Klaus Iohannis
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea bacșișului, potrivit administrației prezidențiale. Aceatsa prevede obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, prin care bacşişul va fi trecut pe nota de plată şi pe bonul fiscal.

Legea bacșișului a fost inițiată de fostul senator PSD, Eugen Teodorovici. Camera Deputaților a adoptat proiectul în calitate de for decizional în 13 decembrie

Sumele care provin din bacşis vor fi distribuite integral angajaţilor. Banii provenițo din bacşiş sunt consideraţi venituri cu reţinere la sursă. Sumele nu sunt cuprinse în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale. De asemenea, acestea nu intră în baza de aplicare TVA.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului nota de plată în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei, notează Economedia. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

Operatorilor economici le este interzis să condiţioneze, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.

La solicitarea clienţilor, operatorii trebie să emită și factură. Pe acesta bacşişul se va evidenția distinct distinct şi pe aceasta.

Legea va intra în vigoare la 1 martie 2023

Urmăriți Politic Media și pe Google News