Lula da Silva a depus jurământul în condiții de securitate ridicate

buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Lula da Silva a depus jurământul în condiții de securitate ridicate. Măsurile au fost luate de teama unor violențe din partea susținătorilor fostului președinte.

Brazilianul Luiz Inácio Lula da Silva a depus jurământul pentru a treia oară în funcția de președinte duminică. În primul său discurs și-a exprimat optimismul cu privire la planurile de reconstrucție. A promis că membrii administrației lui Jair Bolsonaro vor fi trași la răspundere. Fostul președinte Bolsonaro a plecat din țară chiar înainte de ceremonia de învestire. A evitat astfel sa-i predea formal puterea președintelui ales Lula da Silva

Lula își preia funcția după ce l-a învins la limită pe președintele în funcție, Bolsonaro. Revenirea sa la putere marchează punctul culminant al unei reveniri politice. Îi entuziasmează pe susținători și îi înfurie pe oponenții într-o națiune puternic polarizată.

„Mesajul nostru către Brazilia este unul de speranță și reconstrucție”, a spus Lula într-un discurs în Camera Inferioară a Congresului, după ce a semnat documentul care îl desemnează oficial ca președinte. „Marele edificiu de drepturi, suveranitate și dezvoltare pe care l-a construit această națiune a fost demolat sistematic în ultimii ani. Pentru a ridica din nou acest edificiu, ne vom îndrepta toate eforturile.”

Duminică după-amiază, pe esplanada principală din Brasilia, petrecerea era deschisă. Zeci de mii de susținători îmbrăcați în roșul Partidului Muncitorilor din Lula au aplaudat după ce a depus jurământul.

Este puțin probabil ca președinția lui Lula să fie ca cele două mandate anterioare ale sale. Bolsonaro nu i-a recunoscut oficial victoria, însă acest fapt nu are nici o valoare juridică

Îmediat după alegeri, Bolsonaro a exprimat îndoieli cu privire la fiabilitatea votului electronic al Braziliei. Susținătorii săi nu au acceptat pierderea.

Mulți s-au adunat de atunci în afara cazărmilor militare, punând la îndoială rezultatele și implorând forțele armate să-l împiedice pe Lula să preia mandatul.

Urmăriți Politic Media și pe Google News