NATO în varianta Sahel cu Mali, Burkina Faso și Niger

lider militar din Sahel - Assimi Goita
lider militar din Sahel - Assimi Goita
buton facebook       buton share x-twitter       buton sharewhatsapp

Mali, Burkina Faso și Niger sunt trei state din Sahel care au semnat un pact de apărare reciprocă, informează AlJazeera. Cele trei țări sunt conduse de junte militare. Acestea își propun să se ajute reciproc împotriva posibilelor amenințări de rebeliune armată sau agresiune externă.

Acordul, cunoscut sub numele de Alianța Statelor Sahel, obligă semnatarii să se asiste reciproc – inclusiv militar – în cazul unui atac asupra oricăruia dintre ei.

Alianță va fi o combinație de eforturi militare și economice între cele trei țări. Toate cele trei state făceau parte din coaliția G5 Sahel, sprijinită de Franța, alături de Ciad și Mauritania. Această coaliție a fost formată în 2017 pentru a lupta împotriva grupurilor armate asociate cu al-Qaida și ISIL (ISIS).

Începând din 2020, aceste state au fost afectate de lovituri de stat, cea mai recentă având loc în Niger în iulie, când soldații l-au răsturnat pe președintele Mohamed Bazoum. Acesta colaborase cu Occidentul în eforturile de combatere a grupurilor armate din regiunea Sahel.

ECOWAS, blocul regional din vestul Africii, a amenințat că va interveni militar în Niger în urma loviturii de stat. Anunțul blocului s-a temperat în ultimele săptămâni și a rămas doar la nivel de declarații.

Orice atac la suveranitatea și integritatea teritorială a uneia sau mai multor părți contractate va fi considerat o agresiune împotriva celorlalte părți”, se precizează în pact.. De asemenea, obligă cele trei țări să lucreze pentru prevenirea sau soluționarea rebeliunilor armate.

Am semnat astăzi cu șefii de stat din Burkina Faso și Niger Carta Liptako-Gourma prin care se înființează Alianța Statelor Sahel, cu scopul de a stabili un cadru colectiv de apărare și asistență reciprocă”, a declarat liderul militar din Mali, Assimi Goita

Sursă: AlJazeera

Urmăriți Politic Media și pe Google News